illustration av ett fingeravtryck

Nationella sekretariatet för genusforskning på MR-dagarna

Nationella sekretariatet för genusforskning kommer att medverka på MR-dagarna som går av stapeln 9-11 november i Jönköping. Vi arrangerar två panelsamtal och har en monter. Dessutom har vi, MR-dagarna till ära, återuppväckt tidningen Genus, som vi inte har gett ut i pappersformat sedan 2013. Så, lyssna på våra panelsamtal, kom förbi vår monter och passa på att få med dig ett exklusivt nummer av tidningen Genus: tema migration.

Ni hittar oss i monter nummer 22!

Panelsamtal: Mänskliga rättigheter och den ”tillfälliga lagen”

När: Torsdag 9/11, kl 13-14.30
Var: Hammarskjöldsalen

Vi lever nu i tider då den nya tillfälliga asyllag som klubbades igenom av riksdagen i juni 2016 riskerar att permanentas. Vad är det för politiskt klimat och offentliga processer som har gjort detta möjligt? Detta panelsamtal handlar om hur olika maktrelationer skapas, upprätthålls och fördjupas i skuggan av Sveriges vändning i asylpolitiken, från ”humanitär stormakt” till ett av de länder i Europa med mest restriktiv asylpolitik.

Nationella sekretariatet för genusforskning har tema migration och vill lyfta behovet av intersektionella och maktkritiska perspektiv i diskussionerna om asyl, migration och mänskliga rättigheter. Samtalet kommer att föras mellan rättshistoriker, asylrättsexperter och rasismforskare inom det breda, tvärvetenskapliga genusforskningsfältet.

Medverkande: Matilda Brinck-Larsen, Tobias Hübinette, Edda Manga och Rebecca Thorburn Stern
Moderator: Elisabeth Abiri

Panelsamtalet teckenspråktolkas och kommer även att livestreamas för er som inte har möjlighet att vara på plats. Se livestream antingen på www.mrdagarna.nu eller direkt på youtube.

Panelsamtal: Att skriva transhistoria

När: Lördag 11/11, kl 14.30-15.30
Var: Stora scen

Det är alltid ett arbete att skriva historia. Men hur går det till och hur ser transhistorieskrivningen ut? Hur kan vi utmana cis-normativa förståelser av  historia och historieskrivning? Har den feministiska historieskrivningen återskapat normativa förståelser av kön och genus och hur skulle vi kunna skriva transhistoria på andra sätt?

Medverkande: Erika Alm, Sam Holmqvist, Conny Karlsson Lundgren
Moderator: El Häkkinen

Panelsamtalet teckenspråktolkas och kommer (om möjligt) att livestreamas på Nationella sekratriatet för genusforsknings facebook sida