Nyheter, arkiv

8 mars: Lansering av nytt forskningsprogram och samtal om akademisk frihet

2019-03-04 12:52

På Internationella kvinnodagen medverkar Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet i två olika seminarier. Forsknings- och samverkansprogram om genusbaserad utsatthet i akademin lanseras under direktsänt seminarium på Karolinska institutet och Genusakademin vid Stockholms universitet ordnar samtal om akademisk frihet.

Läs 8 mars: Lansering av nytt forskningsprogram och samtal om akademisk frihet ›

Svagt genusperspektiv i EU:s kommande forskningsprogram

2019-02-25 10:17

EU-ländernas forskningsministrar har enats om ramarna för det kommande forskningsprogrammet Horisont Europa. Flera experter beskriver formuleringarna kring genus i forskning och jämställdhet i akademin som allt för svävande.

Läs Svagt genusperspektiv i EU:s kommande forskningsprogram ›

Nu ligger Struten på regeringens bord

2019-02-07 13:21

I fredags tog regeringen emot utredningen av hur de svenska lärosätena ska styras i framtiden. Nationella sekretariatet för genusforskning välkomnar förslaget om en ny modell, men saknar en ordentlig analys av hur de föreslagna förändringarna påverkar ojämställdheten i akademin.

Läs Nu ligger Struten på regeringens bord ›

Praktisera hos oss

2019-02-05 10:06

Letar du efter en praktikplats? Hos oss har du möjlighet till olika praktikantuppgifter inom kommunikation, forskningsförmedling, utredning och arrangemang.

Läs Praktisera hos oss ›

EU:s satsning på genus i forskning lever inte upp till ambitionerna

2019-01-28 09:08

Horisont 2020, EU:s hittills mest omfattande program för stöd till forskning och innovation har ett år kvar innan det får ge plats åt efterföljaren Horisont Europa. Ulf Sandström är en av de experter som interimistiskt utvärderat programmets satsning på genusperspektiv. Utvärderingen visar att satsningen inte gett önskat resultat och den är också kritisk till hur frågan har hanterats.

Läs EU:s satsning på genus i forskning lever inte upp till ambitionerna ›

Huvudtalarna klara för g19

2019-01-09 14:18

Nästa nationella konferens för genusforskning, g19, arrangeras i Göteborg den 7-9 oktober 2019. Nu är samtliga huvudtalare klara. Du som vill delta i konferensen har fram till måndag, den 14 januari, på dig att skicka in ditt abstract.

Läs Huvudtalarna klara för g19 ›

Polisinsats vid sekretariatet för genusforskning

2018-12-18 16:00

Med anledning av upptäckten av ett misstänkt föremål utanför Nationella sekretariatet för genusforskning tidigare idag.

Läs Polisinsats vid sekretariatet för genusforskning ›

Om en forskningsfinansiär: “Jämställdhet en fråga om forskningens kvalitet”

2018-12-10 14:29

Riksbankens Jubileumsfond har fördjupat sitt jämställdhetsarbete och kommer med nya instruktioner till beredningsgrupperna. Några riktlinjer för genusperspektiv i forskningens innehåll blir det däremot inte, meddelar avgående vd:n Göran Blomqvist. - Genusperspektivet ingår redan på ett naturligt sätt i kvalitetsbedömningen, säger han.

Läs Om en forskningsfinansiär: “Jämställdhet en fråga om forskningens kvalitet” ›

Vi söker en projektsamordnare

2018-11-22 13:59

Nationella sekretariatet för genusforskning söker en projektsamordnare som ska arbeta med nordiska projekt och uppdrag. Som projektsamordnare deltar du i hela processer, från idé till genomförande av aktiviteter. Du samarbetar med kollegor med olika kompetenser, och i olika konstellationer, beroende...

Läs Vi söker en projektsamordnare ›

Vetenskap, konst och debatt i nya TGV

2018-10-22 15:10

Nummer 2-3 2018 av Tidskrift för genusvetenskap är ett öppet nummer. Redaktionen vill med det spegla pluralismen i den samtida genusforskningen. Numret innehåller artiklar som behandlar ämnen som tidsnormer och begäret efter det förflutna, handlingsutrymmet för en företagarhustru i 1800-talets Sveri...

Läs Vetenskap, konst och debatt i nya TGV ›

Vi söker frilansskribenter

2018-10-22 11:12

Nationella sekretariatet för genusforskning söker erfarna skribenter. Vi behöver frilansar till såväl nyhetsartiklar på genus.se och nikk.no som till längre textformat och researchuppdrag.

Läs Vi söker frilansskribenter ›

Call for papers g19 – Rethinking Knowledge Regimes

2018-10-18 10:57

Nu finns Call for papers till 2019 års g-konferens. Skicka in ditt abstract senast 14 januari 2019.

Läs Call for papers g19 – Rethinking Knowledge Regimes ›

Stora kunskapsluckor i forskning om sexuella trakasserier i akademin

2018-10-15 09:33

Idag, på årsdagen av #metoo släpper Vetenskapsrådet en rapport om sexuella trakasserier i akademin.  Rapporten är den första heltäckande översikten av det internationella kunskapsläget på området. Den visar att förekomsten är utbredd, och att det bland annat saknas forskning om förövare och om konse...

Läs Stora kunskapsluckor i forskning om sexuella trakasserier i akademin ›

Vill du blir vår nya föreståndare?

2018-10-09 10:33

Ansökningstiden för den här tjänsten har gått ut. Nationella sekretariatet för genusforskning har genom Göteborgs universitet i uppdrag från regeringen att främja genusforskning inom universitets- och högskolesektorn. Sekretariatet har idag cirka 15 medarbetare som arbetar med frågor som rör fors...

Läs Vill du blir vår nya föreståndare? ›

Vad är genusperspektiv i forskning?

2018-10-08 13:07

Den frågan ställs i en ny handledning som ska vara till hjälp för forskare som är nyfikna på hur genusperspektiv kan vara användbart och relevant inom olika forskningsområden.

Läs Vad är genusperspektiv i forskning? ›

Nordisk jämställdhet går på export

2018-09-18 14:47

De fem nordiska länderna utgör tillsammans en av världens mest jämställda regioner. Men hur nådde de dit? Nu finns de viktigaste politiska reformerna och resultaten sammanfattade i fem korta faktablad. Materialet är en del av ”exporten” av Nordisk jämställdhet, tänkt att fungera som ett verktyg för länder som vill se fler kvinnor på arbetsmarknaden.

Läs Nordisk jämställdhet går på export ›

Forskarna bakom Svenskt kvinnobiografiskt lexikon prisas

2018-09-14 11:22

Lisbeth Larsson och Maria Sjöberg vid Göteborgs universitet får 2018 års Humtankpris för sitt arbete med Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Det är ett digitalt lexikon, fritt tillgängligt på svenska och engelska, som synliggör betydelsefulla kvinnor ur Sveriges historia.

Läs Forskarna bakom Svenskt kvinnobiografiskt lexikon prisas ›

Sekretariatet i samtal om forskningsförmedling

2018-09-12 15:27

Fredag 15 september arrangerar norska Kilden kjønnsforskning.no panelsamtalet “Gender Research under Pressure: Panel on Research Communication” på 10th European Feminist Research Conference, en konferens som i år arrangeras i Tyskland. Forskare och forskningskommunikatörer från flera länder ska disk...

Läs Sekretariatet i samtal om forskningsförmedling ›

Porträtt: ”Nu gäller det att ta diskussionen och inte vara så försiktig”

2018-09-03 09:36

Som forskare har han följt ingenjörer på Volvo och langat verktyg till mekaniker i malaysiska Penang. Ulf Mellström är på jakt efter maskulinitetens kärna och är en pionjär med sin forskning om mäns passionerade förhållande till sina maskiner.

Läs Porträtt: ”Nu gäller det att ta diskussionen och inte vara så försiktig” ›

Jubileumskonferens för KvinnSam 60 år

2018-08-27 13:00

Hur används personarkiv i genusforskning eller i forskning med genusperspektiv? På konferensen Arkiv och genusforskning delar talarna med sig av sina erfarenheter av spännande forskningsprojekt där personarkiv är en del av materialet, och av hur oväntade samband i arkiven blir till unika forskningsp...

Läs Jubileumskonferens för KvinnSam 60 år ›

Vi söker utredare!

2018-06-29 10:07

Sekretariatet är ett kunskapscentrum för genus i forskning vid Göteborgs universitet. Vi har i dagsläget 15 medarbetare som arbetar med frågor som rör forskningens villkor och genusperspektiv på forskning. Till hösten utökar vi verksamheten genom att anställa en kvalificerad utredare. Tjänsten är...

Läs Vi söker utredare! ›

Sommaruppehåll och guldkorn ur arkivet!

2018-06-21 12:53

Nu tar nyhetsförmedlingen på genus.se ett sommaruppehåll och är tillbaka i augusti. Till dess vill vi gärna tipsa om allt vårt övriga material på webben och inte minst vårt fantastiska arkiv! Vi har letat fram en artikel från varje år sedan genus.se startade 1999, och de visar på den bredd som finns...

Läs Sommaruppehåll och guldkorn ur arkivet! ›

”Vi måste förstå genus för att få en jämlik vård”

2018-06-15 12:55

Vilken vård du får beror på vem du är. För 20 år sedan skrev Katarina Hamberg en av Sveriges första avhandlingar inom genus och medicin. Idag är hon professor och har fortsatt att forska om medicin med genusperspektiv. "Vi måste förstå genus för att få en jämställd och jämlik vård", säger hon. Samtidigt är hon orolig för forskningsfältets framtid.

Läs ”Vi måste förstå genus för att få en jämlik vård” ›

EuroPride: samtal om homonationalism

2018-06-15 10:48

Under Europride 2018, som pågår 14-19 augusti i Göteborg, arrangerar Göteborgs universitet Forum för normkritisk forskning. Forumet är ett populärvetenskapligt evenemang med föreläsningar, panelsamtal och workshops där fokus ligger på HBTQ- och normkritisk forskning. Nationella sekretariatet för ...

Läs EuroPride: samtal om homonationalism ›

Sårbart läge för jämställdhet i utredning om ny styrning av högskolan

2018-06-11 07:00

En samlad pott för forskning och utbildning. Fleråriga överenskommelser istället för ettåriga regleringsbrev. Det är två centrala förslag i utredningen om hur svenska högskolevärlden ska styras i framtiden, och det gynnar jämställdhet på flera sätt menar utredaren Pam Fredman. Samtidigt anser Nationella sekretariatet för genusforskning att jämställdhetsfrågorna har fått en undanskymd roll i utredningen.

Läs Sårbart läge för jämställdhet i utredning om ny styrning av högskolan ›

EU:s forskningsprogram – första förslaget är här

2018-06-08 15:08

Den 7 juni presenterade Europeiska kommissionen sitt förslag till hur EU:s ramprogram för forskning och innovation - det nionde i ordningen (FP9) - ska se ut från år 2021 efter att det nuvarande, Horisont 2020, löpt ut. FP9, eller Horizon Europe som namnet ser ut att bli, vilar på tre huvudspår elle...

Läs EU:s forskningsprogram – första förslaget är här ›

Queera läsningar i nya Lambda nordica

2018-06-07 09:50

Vad är status för queer läsning idag? Är det samma sak idag som det var på 1990-talet? Dessa frågor är utgångspunkten för nya specialupplagan av Lambda nordica med tema queer läsning.

Läs Queera läsningar i nya Lambda nordica ›

Femininitet i nya avhandlingar

2018-06-05 09:38

Det är enkelt att hålla koll på ny forskning via databasen Gena. Här tipsar vi om avhandlingar som studerar olika aspekter av femininitet. Bland avhandlingar på tema femininitet lyfter vi fram två från 2018 och en från 2017. Titel: Bruten vithet: om den ryska femininitetens sinnliga och temp...

Läs Femininitet i nya avhandlingar ›

Genusforskning i Frankrike växer trots motstånd

2018-06-04 09:42

Genusforskningen har fått en starkare ställning i Frankrike de senaste åren, men nu hotas ett av världens äldsta genusforskarnätverk av indraget stöd. – Det kom från ingenstans. Vi blev väldigt förvånade, säger nätverkets representant Jacqueline Laufer.

Läs Genusforskning i Frankrike växer trots motstånd ›

Mia Liinason tar plats i Sveriges unga akademi

2018-05-29 14:46

Sveriges unga akademi är en tvärvetenskaplig akademi som arbetar med att ge unga forskare en stark röst i forskningspolitisk debatt. Den nyligen invalda genusforskaren Mia Liinason från Göteborgs universitet vill arbeta med att göra universitetet till en mer heterogen plats. Sveriges unga akademi...

Läs Mia Liinason tar plats i Sveriges unga akademi ›

Pris för jämställdhet i akademin till regeringen

2018-05-28 11:34

Den svenska regeringen har fått en hedersutmärkelse från European Women Rectors Association (EWORA) för sitt arbete för jämställdhet i akademin. Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, var på plats i Lissabon i fredags för att ta emot priset vid en ceremoni på universitetet i Lissabon Nova, Portugal.

Läs Pris för jämställdhet i akademin till regeringen ›

Forskning om jämställdhetsarbete

2018-05-23 11:34

Vi hjälper dig att hålla koll på den senaste forskningen via databasen Gena. Här tipsar vi om nya avhandlingar som handlar om jämställdhetsarbete. Gender mainstreaming as feminist politics: A critical analysis of the pursuit of gender equality in Swedish local government av Renée Andersson (2018)...

Läs Forskning om jämställdhetsarbete ›

Ny redaktion till nya numret av Tidskrift för genusvetenskap

2018-05-17 13:56

Tidskrift för genusvetenskap har bytt redaktionell hemvist och finns nu på Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet. Redaktionen kommer främst att arbeta med öppna nummer utan särskilda teman. – Vi vill spegla mångfalden och heterogeniteten inom genusforskningsfältet, säger Karin S Lind...

Läs Ny redaktion till nya numret av Tidskrift för genusvetenskap ›

KvinnSam sprider genusforskning i utökad form

2018-05-16 08:00

I april blev det klart att KvinnSam - nationellt bibliotek för genusforskning ska etableras som forskningsinfrastruktur vid Göteborgs universitet. Utifrån de nya förutsättningarna kommer verksamheten att satsa på ökad synlighet, tillgänglighet och sökbarhet av bibliotekets resurser.

Läs KvinnSam sprider genusforskning i utökad form ›

Professor som utforskar queeridentitet och kläddesign

2018-05-15 15:34

Maja Gunn forskar om genus och queeridentitet i relation till kläder och textilier och har nyligen fått en anställning som professor vid HDK - Högskolan för design och konsthantverk, Göteborgs universitet. I sin avhandling "Body acts queer: Clothing as a performative challenge to heteronormativit...

Läs Professor som utforskar queeridentitet och kläddesign ›

Intresset växer för kritiska djurstudier

2018-05-14 13:07

Idén att människan står över andra levande varelser utmanas av forskare inom kritiska djurstudier. Det unga forskningsfältet ger djuren en plats i den intersektionella analysen.

Läs Intresset växer för kritiska djurstudier ›

Vill motverka kvinnodominans och könsbundna studieval

2018-05-07 09:01

Sedan 1 april 2018 är Karin Röding generaldirektör och chef för Universitets- och högskolerådet (UHR). Genus.se har intervjuat henne för att få en inblick i hur hon ser på UHR:s roll för stärkt jämställdhet i akademin.

Läs Vill motverka kvinnodominans och könsbundna studieval ›

Postkolonialism och kulturell identitet

2018-05-04 13:48

Databasen Gena är ett bra verktyg för att hålla koll på forskning med genusperspektiv. Här tipsar vi om avhandlingar som handlar om postkolonialism och kulturell identitet. Bland avhandlingar på tema postkolonialism och kulturell identitet lyfter vi här fram två från 2018 och en från sent 2017. ...

Läs Postkolonialism och kulturell identitet ›

Porträtt: “Forskning om rasism ses inte som riktig kunskap”

2018-05-02 11:55

Hon var först ut med att bevisa hur rasistiska strukturer styr boendesegregationen i Sverige. Irene Molinas avhandling skakade om ett land med skygglappar. Idag är hon professor och driver det första centret i Norden för forskning om rasism. ”Läget är akut”, säger hon.

Läs Porträtt: “Forskning om rasism ses inte som riktig kunskap” ›

Museerna tar ton i debatten

2018-04-23 15:59

Sedan hösten 2016 har det förts en offentlig debatt om kulturpolitik och museer. Bland annat har genus- och mångfaldsperspektiv pekats ut som ett hot mot kulturarvet. Vi bjöd in kulturprofiler och representanter från museer för att diskutera debatten, som liknas vid "en explosion av åsikter".

Läs Museerna tar ton i debatten ›

Inspel till styr- och resursutredningen

2018-04-17 13:07

Nationella sekretariatet för genusforskning ger flera förslag i ett inspel till den pågående "Utredningen om styrning för starka och ansvarsfulla lärosäten" eller "Styr- och resursutredningen" (Struten) som den även kallas. Sekretariatet välkomnar utredningen och dess grundläggande ansats att ett ny...

Läs Inspel till styr- och resursutredningen ›

“Att kvinnor har rättigheter och känner till dem räcker inte”

2018-04-17 10:52

Maria Edström, Göteborgs universitet, reste med svenska delegationen till FN:s kvinnokommission i New York i mars för att bevaka mediefrågor. Här berättar hon om vad hon tog med sig hem från konferensen.

Läs “Att kvinnor har rättigheter och känner till dem räcker inte” ›

Stark debatt mot genus i Italien

2018-04-09 09:50

Det är fortfarande oklart vem som kommer ta över regeringsmakten i Italien efter valet där de populistiska partierna segrade. Genusforskaren Michela Villani är rädd att ”korståget mot genusvetenskapen” ska få ny kraft.

Läs Stark debatt mot genus i Italien ›

Är de svenska lärosätena redo för avkolonisering?

2018-04-04 09:59

De koloniala tankesätten lever kvar inom akademin. Europeiska eller västerländska perspektiv dominerar och viktig kunskap går förlorad när forskning som inte faller inom den ramen trängs ut, säger forskare till genus.se. - Oavsett var i världen vi befinner oss är det europeiska eller västerländsk...

Läs Är de svenska lärosätena redo för avkolonisering? ›

Ungdomars vardagsliv och genusskapande

2018-03-28 12:00

Det är enkelt att hålla koll på ny forskning med genusperspektiv via databasen Gena. Här tipsar vi om avhandlingar som handlar om ungdomars vardagsliv, genusskapande och agens. Följande två avhandlingar handlar om hur unga kvinnor (i Sverige och Kurdistan) skapar genus och etnicitet i förhållande t...

Läs Ungdomars vardagsliv och genusskapande ›

Vi söker ny medarbetare!

2018-03-28 10:25

Nationella sekretariatet för genusforskning söker just nu en projektassistent. Sista ansökningsdag är 10 april. Du kan läsa mer om tjänsten under Lediga anställningar på Göteborgs universitets webbplats (se länk i högerspalt). Ansökningstiden för annonsen har passerat....

Läs Vi söker ny medarbetare! ›

Delaktighet i familjeliv ökar välbefinnande

2018-03-23 14:13

Män i Norden upplever större lycka och välbefinnande i relation till familjelivet än män i övriga Europa, enligt en internationell studie. Forskare som har analyserat materialet menar att det kan bero på att män i Norden tar större ansvar för barn och hushållssysslor, och därmed känner sig mer delak...

Läs Delaktighet i familjeliv ökar välbefinnande ›

”Det saknas vilja att förstå transfrågor”

2018-03-22 09:04

Vad handlar egentligen debatten om trans och kön om? Vad är det som väcker så starka känslor och varför blossar diskussionen upp just nu? Genus.se frågade forskarna Erika Alm och Iwo Nord.

Läs ”Det saknas vilja att förstå transfrågor” ›

Porträtt: Queerforskaren som ger nya bilder av historien

2018-03-16 12:30

När han lämnade lärarjobbet för akademin, bytte han en meningsfull verksamhet mot en annan. Gyllene onsdagar ledde så småningom till en doktorsgrad i historia. Sedan dess har han banat nya vägar inom forskningsfältet och medverkat till att nya begrepp nått Sverige. Möt queer- och cripteoretikern Jens Rydström.

Läs Porträtt: Queerforskaren som ger nya bilder av historien ›

Könsstereotypa studieval jämförs med graden av jämställdhet

2018-03-15 11:33

Trots att flickor i flera nordiska länder presterar lika bra eller bättre än pojkar i naturvetenskapliga och tekniska ämnen i grundskola och gymnasium, väljer förhållandevis få att studera teknik och matematik på universitetet. I en ny studie föreslås att graden av jämställdhet påverkar snedrekrytering baserad på kön.

Läs Könsstereotypa studieval jämförs med graden av jämställdhet ›

Professor bemöter kritik mot genusvetenskap

2018-03-09 13:50

Ulf Mellström, professor i genusvetenskap, avfärdar kritiken mot genusforskning som vanföreställningar. I en debattartikel i Dagens Nyheter efterlyser han en värdig diskussion kring kön, makt och sexualitet utifrån argumentation som bygger på sakförhållanden. Som professor i genusvetenskap är Ulf...

Läs Professor bemöter kritik mot genusvetenskap ›

Nytt lexikon lyfter fram svenska kvinnor

2018-03-08 10:50

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (SKBL) lyfter fram kvinnor vars insatser har fått betydelse för det svenska samhället. Vid lanseringen den 8 mars 2018 omfattades lexikonet av 1000 kvinnor. Nästan 400 experter har bidragit till projektet, som har pågått under drygt två år och letts av en forsk...

Läs Nytt lexikon lyfter fram svenska kvinnor ›

Svensk metoo-rörelse störst genomslag i Norden

2018-03-08 09:04

När #Metoo kom till Sverige växte kampanjen snart till en lavin. Tiotusentals kvinnor från vitt skilda yrkesgrupper gick samman, bröt tystnadskulturen och krävde förändring. Även i de nordiska grannländerna pratas det om ett före och efter Me too. Här berättar genusforskare om kampanjen och dess effekter i ett nordiskt perspektiv.

Läs Svensk metoo-rörelse störst genomslag i Norden ›

Kvinnodagen 8 mars

2018-03-01 15:32

Torsdag 8 mars 2018 uppmärksammas den internationella kvinnodagen. Här tipsar vi om några aktiviteter vid universitet i Göteborg, Stockholm, Lund och Uppsala. Göteborgs universitet; Svenskt kvinnobiografiskt lexikon Kvinnor utgör endast 5-10% av persongalleriet i stora svenska biografiska lexik...

Läs Kvinnodagen 8 mars ›

Teknik utifrån feministisk teori

2018-03-01 12:14

Feministisk teknovetenskap är ett etablerat forskningsfält i Sverige. För att få insyn i arbetet har vi träffat tre forskare som studerar design, nätverksteknik samt makt inom teknikutveckling.

Läs Teknik utifrån feministisk teori ›

Save the date för g19!

2018-02-28 16:55

Nu är nästa g-konferens på gång! Genuskonferensen g19 kommer att hållas i Göteborg den 7-9 oktober 2019. G-konferenserna arrangeras på olika lärosäten, i samarbete med Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. När g16 arrangerades 2016 i Linköping samlade konferensen ...

Läs Save the date för g19! ›

Så kan sexuella trakasserier i akademin motverkas

2018-02-23 09:24

Genusforskarna Anneli Häyren, Uppsala universitet och Fredrik Bondestam, Nationella sekretariatet för genusforskning, har intervjuats i Vetenskapsrådets tidning Curie om sexuella trakasserier i akademin. De vill bland annat se tryggare anställningsvillkor, ge doktorander rätt att byta handledare och...

Läs Så kan sexuella trakasserier i akademin motverkas ›

Debatt om jämställdhet i akademin

2018-02-22 10:05

De fyra forskningsråden har i ledarartiklar i Svenska dagbladet nyligen kritiserats för sitt arbete med jämställdhetsintegrering och även den stödfunktion som fram till årsskiftet var placerad på Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. Regeringsuppdragen att stödja...

Läs Debatt om jämställdhet i akademin ›

Kunskap och långsiktighet nycklarna till nordiskt samarbete för jämställdhet

2018-02-19 11:11

Nationella sekretariatet för genusforskning har fått förlängt uppdrag att driva samarbetsorganet NIKK till och med 2022. Förlängningen kommer att bidra till ett mer långsiktigt jämställdhetsarbete, enligt uppdragsgivaren Nordiska ministerrådet för jämställdhet.

Läs Kunskap och långsiktighet nycklarna till nordiskt samarbete för jämställdhet ›

Pilotprojekt för en inkluderande högskola

2018-02-15 08:00

Som ett led i arbetet med att minska snedrekrytering baserad på kön, har Högskolan i Borås initierat ett pilotprojekt som utförs med stöd av Nationella sekretariatet för genusforskning.

Läs Pilotprojekt för en inkluderande högskola ›

Svenska medier befäster maktordningen

2018-02-13 11:45

Äldre kvinnor får mindre medialt utrymme än män i samma ålder visar ny forskning från Göteborgs universitet. Studien visar att den kategori som får lägst exponering är äldre kvinnor med låg köpkraft, samtidigt som medelålders kvinnor har fått ökad medial synlighet sedan 1994. Tidningen ETC har in...

Läs Svenska medier befäster maktordningen ›

Forskningsämnet Genus och teknik hotas av nedläggning

2018-02-12 13:44

Genus och teknik vid Luleå tekniska universitet, som etablerades 1993 som Sveriges första forskarutbildningsämne i genusforskning, står inför nedläggningshot. Rektorn förväntas ta beslut om en eventuell avveckling senast mars 2018.

Läs Forskningsämnet Genus och teknik hotas av nedläggning ›

Tidskrift för genusvetenskap belyser forskningens villkor

2018-02-08 13:34

Nya numret av Tidskrift för genusvetenskap, TGV, handlar om feministiska och intersektionella perspektiv på forskningens villkor. Artiklarna rör på olika sätt kunskapsproduktion och forskares situation inom akademin.

Läs Tidskrift för genusvetenskap belyser forskningens villkor ›

Nordisk forskning om kulturpolitik och inkludering

2018-02-07 11:25

I den nyutgivna antologin "Vem får vara med? Perspektiv på inkludering och integration i kulturlivet i de nordiska länderna" har 19 forskare undersökt delaktighet och villkor inom konst- och kultursektor, på uppdrag av Myndigheten för kulturanalys. Boken är uppdelad i tre teman; ”Kulturpolitik mö...

Läs Nordisk forskning om kulturpolitik och inkludering ›

Global utblick: Hijab synliggör politiska utmaningar i Nigeria

2018-02-06 14:38

Hijab är idag obligatorisk för kvinnor i Nigeria och enligt forskaren Hauwa Mahdi har den under årens gång både frigjort och tystat kvinnor. Hon menar att det är när politiken blandar sig i hur människor klär sig som kläder blir förtyckande, som till exempel tvång att bära hijab eller hijabförbud.

Läs Global utblick: Hijab synliggör politiska utmaningar i Nigeria ›

Call for papers till Atgender-konferens i september

2018-02-01 09:00

Atgender (the European Association of Gender Research, Education and Documentation) håller vart tredje år en stor europeisk konferens om feministisk forskning. Konferensen “Difference, Diversity, Diffraction: Confronting Hegemonies and Dispossessions” är den 10:e som Atgender anordnar och hålls 12 s...

Läs Call for papers till Atgender-konferens i september ›

Högre risk för kvinnor att dö av hjärtinfarkt

2018-01-31 14:33

En nyligen publicerad studie visar att det är signifikant högre risker för en kvinna som fått en hjärtinfarkt, jämfört med en man. Enligt forskarna kan en av orsakerna vara att kvinnor får mindre av nödvändig behandling. Studien är ett samarbete mellan Danderyds sjukhus, Karolinska Institutet och Un...

Läs Högre risk för kvinnor att dö av hjärtinfarkt ›

Forskare: ”Politikerna måste ta ansvar om metoo ska leda till reell förändring”

2018-01-31 10:29

Metoo-uppropet fortsätter alltjämt; senast manifesterad vid Guldbaggegalan, med fackeltåg i flera svenska städer, och under vintern genom hashtaggen #allavi, för att ge röst åt alla som har blivit utsatta för sexuella trakasserier och sexuellt våld även utanför arbetsplatserna. Samtidigt har kritiker till uppropet fått stort utrymme i medierna. Vi har talat med forskare inom olika ämnesdiscipliner om metoo och dess konsekvenser, som samstämmigt efterfrågar politisk aktion.

Läs Forskare: ”Politikerna måste ta ansvar om metoo ska leda till reell förändring” ›

Verksamhetsflytt på webben

2018-01-26 15:37

Jämställdhetsmyndigheten, som invigdes i januari, ska bidra till en strategisk, sammanhållen och hållbar styrning och ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken. På genus.se flyttas en del information eftersom två regeringsuppdrag nu förts över från sekretariatet till myndigheten. Jämst...

Läs Verksamhetsflytt på webben ›

Nytt nummer av Lambda Nordica

2018-01-23 11:46

Det nya numret av Lambda Nordica är ett så kallat öppet nummer, det vill säga utan särskilt tema. Bland annat innehåller tidskriften artiklar om hbtq-migranters erfarenheter av rasifiering på Island, hur psykologi kan tjäna på att inkludera feministiska och normkritiska angreppssätt och en analys av...

Läs Nytt nummer av Lambda Nordica ›

Om ett forskningsråd: “Jämställda grupper leder inte automatiskt till jämställda processer”

2018-01-22 11:28

Män som söker forskningsmedel får oftare finansiering av längre projekt jämfört med kvinnor. Det vill forskningsrådet Forte ändra på när de jämställdhetsintegrerar sin verksamhet. Genus.se intervjuar Thomas Jacobsson, forskningssekreterare på Forte, i vår artikelserie om forskningsrådens jämställdhetsarbete.

Läs Om ett forskningsråd: “Jämställda grupper leder inte automatiskt till jämställda processer” ›

Viktiga steg mot ett jämställt universitet

2018-01-19 15:38

Den akademiska världen har färre kvinnor på höga positioner jämfört med andra företag och organisationer. Trots att meriter ska styra är villkoren inte lika för kvinnor och män, visar en ny avhandling från Luleå tekniska universitet, LTU. – Det finns en allmän bild av att det är merit...

Läs Viktiga steg mot ett jämställt universitet ›

Nya uppdrag kring normer till sekretariatet

2018-01-18 09:48

Nationella sekretariatet för genusforskning startar det nya året med två nya uppdrag i sin portfölj. Det ena handlar om att kartlägga jämställdheten i Jönköpings län, med fokus på utbildnings- och yrkesval bland tonåringar och unga vuxna. Det andra är en normkritisk granskning av Göteborg Stads webbplats.

Läs Nya uppdrag kring normer till sekretariatet ›

Centrum för genusvetenskap sjösätts på Linnéuniversitetet

2018-01-15 09:06

Under 2018 kommer ett centrum för genusvetenskap att lanseras på Linnéuniversitetet. Centrumet ska syfta till att synliggöra och förstärka den genusvetenskapliga kompetens som finns vid Linnéuniversitetet. - Genom centrumbildningen skapas en tydligare plattform för det stora antal forskare, från ...

Läs Centrum för genusvetenskap sjösätts på Linnéuniversitetet ›

Forskare visar på framkomliga vägar efter #metoo

2018-01-12 10:54

#Metoo har gjort det enskilda till det gemensamma och det behövs en kollektiv respons från civilsamhälle, regering och riksdag, polis- och rättsväsende med mera, sa Margareta Hydén i det frukostseminarium om sexuella trakasserier som forskningsrådet Forte anordnade innan jul.  Margareta Hydén är pro...

Läs Forskare visar på framkomliga vägar efter #metoo ›

Forskare som rasifieras exkluderas i akademin

2018-01-09 10:09

Forskare med migrantbakgrund har svårare att få jobb efter disputationen och har sämre karriärutveckling jämfört med personer som är födda i Sverige. Det är dags att ta itu med de exkluderande mekanismerna inom akademin, säger Alireza Behtoui, professor i sociologi vid Södertörns högskola.

Läs Forskare som rasifieras exkluderas i akademin ›

Afghanistans nya ”kvinnomedier” ingjuter hopp samtidigt som de cementerar patriarkala strukturer

2018-01-08 14:44

Zan TV och Gellara Magazine, Afghanistans första livsstilsmagasin för kvinnor, är de senaste ”av kvinnor för kvinnor”-bidragen i det könssegregerade Afghanistan. Frågan är om mediainitiativen stärker kvinnor eller snarare bidrar till att ytterligare reproducera patriarkala strukturer i ett land där skolor, restauranger, kaféer, parkområden, bibliotek och moskéer är könsseparerade.

Läs Afghanistans nya ”kvinnomedier” ingjuter hopp samtidigt som de cementerar patriarkala strukturer ›

Replik: För att bygga förändring krävs en komplex förståelse av makt

2017-12-22 12:57

Nationella sekretariatet för genusforskning välkomnar en fördjupad inomvetenskaplig diskussion som lyfter fram genusforskningens många inriktningar, men saknar samtidigt en förståelse av de sammanhang som andra forskares val av begreppsapparat vuxit fram ur. Det skriver tillförordnade föreståndaren ...

Läs Replik: För att bygga förändring krävs en komplex förståelse av makt ›

Juluppehåll för genus.se

2017-12-21 13:23

Nationella sekretariatet för genusforskning tar nu ledigt och vi är tillbaka på kontoret den 8 januari. Inför ledigheterna tipsar vi om de 10 mest lästa nyhetsartiklarna under 2017.

Läs Juluppehåll för genus.se ›

Riksantikvarieämbetet fördelar miljoner inom kulturarvsområdet

2017-12-19 09:58

Riksantikvarieämbetet har fördelat 14 750 000 kr till 21 projekt för forskning och utveckling inom kulturarv och kulturmiljö. Genusforskning, gallring och tillgänglighet är exempel på några av teman som återfinns inom projekt som beviljats medel. Nätverket Kulturarv och den tvärvetenskapliga genu...

Läs Riksantikvarieämbetet fördelar miljoner inom kulturarvsområdet ›

Ambivalent läge för ungersk genusforskning

2017-12-18 09:37

På bara några år har genus och genusvetenskap gått från ganska ointressant till hetast i Ungerns offentliga debatt. Genusforskning har kallats ”pseudovetenskap” och ”genusideologi” i medier. Forskare menar att antifeministiska, högerradikala strömningar använder genus som verktyg för att mobilisera.

Läs Ambivalent läge för ungersk genusforskning ›

Sekretariatet säkerställer jämställd forskningsfinansiering på europeisk nivå

2017-12-14 09:35

Genderaction är ett EU-finansierat projekt som syftar till att jämställdhetsintegrera forskningsfinansieringen i ett antal EU-länder. Nationella sekretariatet för genusforskning sitter med i projektets referensgrupp för att säkerställa överbryggningen mellan riktlinjer och praktik.

Läs Sekretariatet säkerställer jämställd forskningsfinansiering på europeisk nivå ›

Genuspsykologi om könsskillnader i utbildningsval

2017-12-12 10:16

I en nyligen genomförd studie har  forskare på institutionen för psykologi vid Lunds universitet undersökt socialpsykologiska förklaringar till varför pojkar och flickor väljer olika utbildningar i Sverige. 2500 slumpmässigt utvalda skolelever från hela Sverige har svarat på enkätfrågor när de har s...

Läs Genuspsykologi om könsskillnader i utbildningsval ›

Samtal på MR-dagarna om den tillfälliga asyllagen

2017-12-11 11:50

På MR-dagen arrangerade Nationella sekretariatet för genusforskning ett samtal på temat mänskliga rättigheter och den "tillfälliga lagen", där asylrättsexperter och rasismforskare inom det breda, tvärvetenskapliga genusforskningsfältet diskuterade Sveriges migrationspolitiska omsvängning under hösten 2015.

Läs Samtal på MR-dagarna om den tillfälliga asyllagen ›

Uppdaterad: Utlysning om EU-pengar till genusforskning

2017-12-08 11:22

Mot slutet av december utlyser ERA-Net inom ramen för programmet Gender-Net Plus medel för att finansiera transnationella forskningsprojekt riktat mot kön och genus i forskning inom olika samhällsutmaningar. ERA-Net är ett samarbete mellan 16 forskningsfinansiärer från 13 olika länder, kopplat ti...

Läs Uppdaterad: Utlysning om EU-pengar till genusforskning ›

Bedömning i fokus på JiHU-träff

2017-12-06 11:33

Av vem, på vilka grunder och på vilket sätts avgörs vetenskaplig kvalitet? Värderas meriter alltid sakligt? Det var några av de frågor som behandlades på Nationella sekretariatet för genusforsknings tematräff om bedömning. Träffen arrangerades tillsammans med Göteborgs universitet och var den sista ...

Läs Bedömning i fokus på JiHU-träff ›

Transhistoriskt samtal på MR-dagarna

2017-12-05 12:00

Transhistoria är relativt nytt som forskningsfält på universitet och högskolor. Mycket av den historia som finns skrivs och samlas ihop utanför akademin. Hur transhistorieskrivning ser ut och hur cisnormativa förståelser av historieskrivning kan utmanas, var några av de frågor som diskuterades på ett panelsamtal under MR-dagarna.

Läs Transhistoriskt samtal på MR-dagarna ›

Internationella aidsdagen: De negativa bilderna lever kvar

2017-11-30 13:30

Rätt behandlad hiv märks inte och överförs inte. Ändå lever rädslan, skammen och fördomarna från 1980-talet delvis kvar. - De som jag har intervjuat upplever många gånger att de måste dölja viktiga saker i sina liv för att inte stötas bort, säger Desirée Ljungcranz, genusforskare vid Linköpings universitet, i en artikel inför internationella aidsdagen den 1 december.

Läs Internationella aidsdagen: De negativa bilderna lever kvar ›

Sexköpslagen har förändrat svenskars syn på prostitution

2017-11-30 08:03

Charlotta Holmström, Malmö högskola, och May-Len Skilbrei, Universitetet i Oslo, har gjort en översikt av den forskning som studerat sexköpslagen som infördes i Sverige 1999. Samtidigt som det är oklart om prostitutionen minskat till följd av lagen, kan forskarna konstatera att synen på sexköp har f...

Läs Sexköpslagen har förändrat svenskars syn på prostitution ›

Nytt nummer av Lambda Nordica

2017-11-29 14:31

Nummer 2-3 2017 av lambda nordica tar upp frågor om kolonialism, nationalism, rasism och fascism och vad dessa betyder för hlbtq-studier och hlbtq-liv i det moderna Europa. Med fem artiklar och en essä bidrar numrets medverkande med både nya koncept och ny forskning inom allt ifrån queer och färgad ...

Läs Nytt nummer av Lambda Nordica ›

Akademin #metoo

2017-11-27 12:00

Under hashtag Akademiuppropet lyfts sexuella trakasserier, maktmissbruk och våld inom akademin fram. ”Berättelserna visar att det är ett strukturellt problem och att det återfinns på samtliga fakulteter och lärosäten i Sverige”, skriver de 2400 kvinnor som undertecknat uppropet. ”Våra krav är at...

Läs Akademin #metoo ›

DN Debatt: “Påhoppen på genusforskning har en ideologisk bakgrund”

2017-11-23 15:35

Genusforskning angrips just nu från flera håll. Det är inte första gången, och det kommer inte heller att vara den sista. Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet har haft som uppdrag att sprida och främja genusforskning sedan 1998. Som en viktig del av genusforskningsfä...

Läs DN Debatt: “Påhoppen på genusforskning har en ideologisk bakgrund” ›

Våldsforskare söker ny förklaringsmodell

2017-11-22 08:00

Genom att ta med våld som en faktor prövar Sofia Strid och hennes forskarkollegor ett nytt angreppssätt i forskningen om välfärdsstater. Nu har de fått 3,6 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för att studera våldets betydelse för välfärdsstaten och jämställdheten.

Läs Våldsforskare söker ny förklaringsmodell ›

Transgender Day of Remembrance

2017-11-20 13:36

Idag, den 20 november, är det Transgender Day of Remembrance. En dag tillägnad minnet av alla transpersoner som mördats under året, och för att uppmärksamma det pågående hotet och våldet som transpersoner lever under som en följd av transfobiskt hat. Transgender Day of Remembrance hölls första gånge...

Läs Transgender Day of Remembrance ›

Ministrar vill skynda på jämställdhetsarbetet i EU

2017-11-17 12:10

– Jämställdhetsarbetet går i snigelfart, konstaterar jämställdhetsminister Åsa Regnér i sitt välkomsttal på konferensen #Equalityworks17. Under dagen samlades ministrar, forskare, företrädare för EU-institutioner, arbetsmarknad och civilsamhälle för att inför EU-toppmötet diskutera jämställdhetens roll för tillväxt och en rättvis arbetsmarknad. Konferensen arrangerades av Socialdepartementet och Nationella sekretariatet för genusforskning.

Läs Ministrar vill skynda på jämställdhetsarbetet i EU ›

Nyspråk och förskjutningar i migrationspolitiken

2017-11-16 08:24

Maja Sager, doktor i genusvetenskap och biträdande lektor på institutionen för genusvetenskap vid Lunds universitet, skriver i Signerat om retoriken kring och efter regeringens omsvängning i migrationspolitiken från hösten 2015.

Läs Nyspråk och förskjutningar i migrationspolitiken ›

Replik på DN Debatt: “Jämställdhetsarbete vinner på att synliggöra alla”

2017-11-15 15:53

Ja, jämställdhet, jämställdhetspolitiken och jämställdhetsintegrering handlar om kvinnor och män. Det är tydligt i regeringsuppdraget om jämställdhetsintegrering både till Nationella sekretariatet för genusforskning och till de myndigheter och lärosäten som ska jämställdhetsintegrera sina verksamhet...

Läs Replik på DN Debatt: “Jämställdhetsarbete vinner på att synliggöra alla” ›

Osäker framtid för ryskt genusforskningscenter

2017-11-15 12:32

Ryska myndigheter har på oklara grunder dragit in licensen för det privata Europeiska universitetet i S:t Petersburg. Nu hotas ett av landets viktigaste center för genusstudier.

Läs Osäker framtid för ryskt genusforskningscenter ›

Erfarenheter och förväntningar i fokus under JiM-dagen

2017-11-14 09:00

– Vi kommer att uträtta stordåd! Så avslutade Kerstin Alnebratt passet om planerna för den nya Jämställdhetsmyndigheten. Passet var en del av den konferens som Nationella sekretariatet för genusforskning arrangerade den 7 november på Folkets hus i Stockholm för de medverkande myndigheterna i JiM-...

Läs Erfarenheter och förväntningar i fokus under JiM-dagen ›

Genussekretariatet: Arpi blundar för ojämlikhet

2017-11-13 10:02

I en ledarartikel i SvD, ”Genusvetenskapen tar över svenska universitet”, skriver Ivar Arpi om Jämställdhetsintegrering av högskolor och universitet (JiHU). JiHU är regeringens uppdrag till samtliga statliga universitet och högskolor, samt Chalmers och Högskolan i Jönköping, att jämställdhetsintegre...

Läs Genussekretariatet: Arpi blundar för ojämlikhet ›

Specialutgåva av tidningen Genus: Tema migration

2017-11-07 09:54

Tidningen Genus gavs ut av Nationella sekretariatet för genusforskning under åren 1999-2013. Sedan dess har alla våra populärvetenskapliga och forskningspolitiska artiklar skrivits för genus.se. Inför vår medverkan på MR-dagarna i Jönköping 9-11 november har vi nu tagit fram en specialutgåva. Där ha...

Läs Specialutgåva av tidningen Genus: Tema migration ›

Sex uppdaterade handledningar blir sju

2017-11-06 08:00

Nationella sekretariatet för genusforskning har tidigare i sitt regeringsuppdrag Jämställdhetsintegrering i Myndigheter (JiM) tagit fram sex handledningar till myndigheterna, för att underlätta i arbetet med bland annat jämställda styrdokument och jämställdhetsintegrering med intersektionellt perspe...

Läs Sex uppdaterade handledningar blir sju ›

#metoo: Expertgruppen för jämställdhet i högskolan i möte om sexuella trakasserier

2017-11-02 15:04

Med anledning av #metoo-rörelsen lyfte Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, frågan om sexuella trakasserier i akademin under ett möte med expertgruppen för jämställdhet i högskolan. På mötet diskuterades nuläget vad gäller sexuella trakasserier i akademin, med fo...

Läs #metoo: Expertgruppen för jämställdhet i högskolan i möte om sexuella trakasserier ›

”Jämställd arbetsmarknad kräver en social infrastruktur”

2017-11-02 10:25

Ett lands välstånd beror på andelen av befolkningen i arbete, och utan offentlig barn- och äldreomsorg tenderar kvinnor att hållas borta från arbetsmarknaden. Nationalekonomen Åsa Löfström, som deltar på en konferens som Nationella sekretariatet för genusforskning anordnar för EU:s jämställdhetsministrar den 8 november, framhåller att ett samhälle måste ta kostnaderna för att göra det rimligt för kvinnor att arbeta.

Läs ”Jämställd arbetsmarknad kräver en social infrastruktur” ›

Sexuella trakasserier i akademin diskuterades på JiHU-träff

2017-10-30 14:43

Ojämställdhet, ekonomi, styrning och – med anknytning till gräsrotskampanjen #metoo –  sexuella trakasserier inom akademin. Det var de teman som diskuterades på den tematräff om resursfördelning i akademin som Nationella sekretariatet för genusforskning anordnade förra veckan på Malmö högskola. Tema...

Läs Sexuella trakasserier i akademin diskuterades på JiHU-träff ›

Lena Ag blir generaldirektör för jämställdhetsmyndigheten

2017-10-26 13:36

Lena Ag, för närvarande generalsekreterare för Kvinna till kvinna, blir ny generaldirektör för den nya jämställdhetsmyndigheten, som slår upp sina portar den 1 januari 2018. Det meddelade idag jämställdhetsminister Åsa Regnér på en presskonferens. - Vi ska bort från projektifiering och splittring...

Läs Lena Ag blir generaldirektör för jämställdhetsmyndigheten ›

”SD fokuserar på kulturarv för att ’skydda’ nationen”

2017-10-26 09:49

Att bevara kulturarvet är en kärnfråga för Sverigedemokraterna (SD). Den nationella kulturen upplevs som hotad och därför blir det viktigt att skydda den med offentliga medel. Det menar forskare som Genus.se har pratat med.

Läs ”SD fokuserar på kulturarv för att ’skydda’ nationen” ›

Forskare slår hål på myter om kvinnodominerade arbetsplatser

2017-10-25 14:06

Britt-Inger Keisu är föreståndare vid Umeå centrum för genusstudier (UCGS) och just nu mitt i ett forskningsprojekt kring konflikter och psykisk ohälsa på kvinnodominerade arbetsplatser. Bakgrunden till projektet är både det faktum att den psykiska ohälsan bland högutbildade kvinnor har ökat dramati...

Läs Forskare slår hål på myter om kvinnodominerade arbetsplatser ›

Forskningsprojekt om flyktingmottagande i glesbygd

2017-10-24 09:39

I forskningsprojektet ”Flyktingmottagande i glesbygd – lokalt motstånd och arbete för integration” ska bland andra Ulrika Schmauch, universitetslektor vid sociologiska institutionen på Umeå universitet och Linda Sandberg, forskare vid Umeå centrum för genusstudier, undersöka diskurser kring flykting...

Läs Forskningsprojekt om flyktingmottagande i glesbygd ›

Global utblick: Forskning om vardagsliv nyanserar bild av irakiska Kurdistan

2017-10-19 09:50

Modeshower, universitetsfester och häng på köpcenter och caféer. Det är en del av vardagslivet för medelklassen i irakiska Kurdistan, trots att landet omges av krig och våld. Vi behöver få höra alla historier för att få en mer nyanserad bild av vardagslivet i en region som påverkas av konflikter. Det menar Katrine Scott, doktorand vid institutionen för genusvetenskap vid Lunds universitet i Genus.se:s nya artikel i artikelserien om genus och Mellanöstern och Nordafrika.

Läs Global utblick: Forskning om vardagsliv nyanserar bild av irakiska Kurdistan ›

Ara släpper intervjuserie om rasism och demokrati

2017-10-18 09:38

Antirasistiska akademin kommer under hösten 2017 och våren 2018 släppa sammanlagt 16 filmade intervjuer med forskare och aktivister som pratar om rasism och demokrati i Sverige idag. Projektet kallas för ”En diagnos av rasism och demokrati i Sverige” och bland de intervjuade forskarna finns bland...

Läs Ara släpper intervjuserie om rasism och demokrati ›

Långsam jämställdhetsutveckling i EU

2017-10-16 09:43

I veckan släppte EIGE, European Institute for Gender Equality, sitt senaste jämställdhetsindex. Samtidigt hölls en stor jämställdhetskonferens i Bryssel, där Nationella sekretariatet för genusforskning deltog. – Jag är besviken, vi gör någonting fel. Bördan för jämställdhetsarbetet ligger fortfar...

Läs Långsam jämställdhetsutveckling i EU ›

Sekretariatet arrangerar EU-konferens för jämställdhetsministrar

2017-10-13 08:39

Inför EU-toppmötet i Göteborg anordnar Nationella sekretariatet för genusforskning den 8 november en jämställdhetskonferens – How Gender Equality can contribute to Fair Jobs and Growth – i samarbete med socialdepartementet, som är värd för mötet. Bosse Parbring är kommunikatör på sekretariatet och a...

Läs Sekretariatet arrangerar EU-konferens för jämställdhetsministrar ›

Den skärpta asyllagen slår mot hbtq-personer

2017-10-12 08:34

Sedan migrationslagen skärptes är det närmast omöjligt att få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Principen är att alla uppehållstillstånd ska vara tillfälliga. Det gäller även för hbtq-personer som flyr undan förföljelse i länder som Uganda och Nigeria. Rädslan att skickas tillbaka tvingar många att stanna i garderoben. Det säger forskare och experter som genus.se har pratat med.

Läs Den skärpta asyllagen slår mot hbtq-personer ›

Synliggöra könsskillnader kan ge bättre strokebehandling

2017-10-11 08:00

Genomsnittsåldern för människor i världen ökar, och med den ökar också förekomsten av stroke – särskilt bland kvinnor. För att risken för stroke ska minska och behandlingen för kvinnor ska bli bättre är det nödvändigt att erkänna könsskillnaderna när det gäller stroke och även att införa könsspecifi...

Läs Synliggöra könsskillnader kan ge bättre strokebehandling ›

Könsstereotyper förstärker ond cirkel inom akademin

2017-10-10 11:31

-Kvinnor tenderar att hamna i en ond cirkel som förstärker föreställningar om att kvinnor är sämre forskare, säger Ulf Sandström till GU Journalen. I Riksbankens Jubileumsfonds årsbok ”Tänka vidare” publicerades år 2015 resultatet av ett projekt där Agnes Wold, professor vid Göteborgs universite...

Läs Könsstereotyper förstärker ond cirkel inom akademin ›

Sekretariatet välkomnar utvärderingen av JiM

2017-10-06 12:08

Regeringen ger Statskontoret i uppdrag att utvärdera JiM, Jämställdhetsintegrering i myndigheter, ett utvecklingsprogram som pågått sedan 2013 och som idag omfattar närmare 60 verksamheter med stöd av Nationella sekretariatet för genusforskning. – Jämställdhetsintegreringen finns till för att båd...

Läs Sekretariatet välkomnar utvärderingen av JiM ›

Svar rörande artikeln “Fast i egna fällan”

2017-10-05 10:55

I artikeln Fast i egna fällan kritiserar Anna Victoria Hallberg Nationella sekretariatet för genusforskning, som är stödfunktion i arbetet med jämställdhetsintegrering på universitet och högskolor (JiHU). Hon vänder sig mot det eftersom vi som organisation enligt henne är ”en aktivistisk gruppering ...

Läs Svar rörande artikeln “Fast i egna fällan” ›

Kvinnsam minns Inger Eriksson

2017-10-03 10:09

Tidigare universitetsbibliotekarien och föreståndaren för Kvinnohistoriska samlingarna i vid Göteborgs universitetsbibliotek har avlidit, 75 år gammal. Hon efterlämnar maken Nils och sonen Håkan. Inger Eriksson ägnade hela sitt yrkesliv åt universitetsbiblioteket i Göteborg. Hon kom att få mycket...

Läs Kvinnsam minns Inger Eriksson ›

Forte höjer ambitionen om genusperspektiv i sin forskning

2017-10-02 14:51

Nästa år ska 75 procent av all forskning som finansieras av forskningsrådet Forte ha ett genus- och mångfaldsperspektiv. Som pilotsatsning har myndigheten krävt att de forskare som under 2016 sökt finansiering ska kommentera perspektiven i sin ansökan. Helen Peterson har fått i uppdrag att analysera hur både de ansökande forskarna och bedömarna förhållit sig till detta.

Läs Forte höjer ambitionen om genusperspektiv i sin forskning ›

Sekretariatet välkomnar krav på könsuppdelad statistik

2017-09-28 10:45

Alla myndigheter redovisar och kommenterar sina resultat för regeringen en gång om året i sina årsredovisningar. Vad årsredovisningen ska innehålla beror på vad som står i förordningen om årsredovisning och budgetunderlag. Nu införs ett nytt krav på könsuppdelad statistik i förordningen. –Det är positivt, säger Lillemor Dahlgren, verksamhetsledare på Nationella sekretariatet för genusforskning, men jag saknar krav på analys av statistiken.

Läs Sekretariatet välkomnar krav på könsuppdelad statistik ›

Hitta konferenser och call for papers i Genderkalendern!

2017-09-28 08:57

Letar du efter eller vill annonsera om genusforskningskonferenser, feministiska författarsamtal eller möjligheten att publicera sig i genusvetenskapliga tidskrifter? Genom ett unikt nordiskt samarbete tillhandahåller Nationella sekretariatet för genusforskning webbportalen Genderkalendern för just d...

Läs Hitta konferenser och call for papers i Genderkalendern! ›

JiM på besök i Tallinn

2017-09-27 14:57

-Det ska bli spännande att prata med en verksamhet som arbetar i hela Norden och få ta del av deras erfarenheter och utmaningar utifrån ett nordiskt perspektiv, säger Deepati Forsberg, projektsamordnare i JiM (Jämställdhetsintegrering i Myndigheter). Hon är på väg till Tallinn, där Nordiska minis...

Läs JiM på besök i Tallinn ›

JiHU anordnar tematräffar

2017-09-25 10:47

Under hösten ordnar Nationella sekretariatet för genusforskning tre tematräffar för personer som arbetar med jämställdhetsintegrering vid universitet och högskolor. Det görs inom ramen som stödfunktion i regeringsuppdraget Jämställdhetsintegrering av högskolor och universitet (JiHU).  Fokus ligger p...

Läs JiHU anordnar tematräffar ›

”Sugardejting” – uttryck för en maskulinitet där makt är allt

2017-09-21 10:08

Unga lockas med löften om ett liv i lyx tillsammans med en "sugar daddy" och äldre män utlovas respekt och beundran från en "ivrig sugar baby". Just nu pågår en reklamkampanj för en sugardejtingsajt som vill värva studenter vid universitet och högskolor runt om i landet. – Det är kapitalism och en föreställning om kvinnor som underordnade män dragen till sin spets, säger genus- och maskulinitetsforskaren Jesper Fundberg.

Läs ”Sugardejting” – uttryck för en maskulinitet där makt är allt ›

Intersektionalitet i nya TGV

2017-09-20 10:02

I dag skickas nya numret av Tidskrift för genusvetenskap, TGV, till prenumeranterna. Idén till numrets tema gränser och korsningar väcktes i samband med den nationella genusforskarkonferensen G16. Artiklarna handlar bland annat om kön, klass, vithet och nation i relation till varandra och till veten...

Läs Intersektionalitet i nya TGV ›

Genusforskaren Eva Borgström ny professor

2017-09-15 09:48

Eva Borgström har befordrats till professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon var med och byggde upp genusvetenskapen på det som då hette Institutionen för kvinnovetenskap vid Göteborgs universitet, och hon arbetade i tio år på Nationella sekretariatet för genusforskning. Eva B...

Läs Genusforskaren Eva Borgström ny professor ›

GEXcel firar 10 år

2017-09-13 08:31

Att bli ett nav för nordisk, europeisk och internationell tvärvetenskaplig genusforskning; att utveckla transnationell, intersektionell och transformativ genusforskning och att vara en mötesplats för olika generationer av genusforskare. Det är några av målen för GEXcel - International Collegium for ...

Läs GEXcel firar 10 år ›

Kyrkoval prövar kyrkans människosyn

2017-09-11 15:28

Svenska kyrkan är en organisation i rörelse. Den har en gemensam lära för ram och riktning, men är även öppen för nytolkning av traditionens sätt att omsätta tro till handling. Nu är det kyrkoval och politisk riktning ska väljas. Men hur påverkar politiska idéer kyrkans värderingar och verksamhet?

Läs Kyrkoval prövar kyrkans människosyn ›

Pjäs om nobelpristagare väcker frågor om jämställdhet i akademin

2017-09-08 12:48

I nya teaterpjäsen ”Skandal” vill teatergruppen ”Besatta teatern” skildra historiska kvinnor ur ett nutidsperspektiv. Det gör de genom ett sång-och-dansdrama om historien kring de kvinnliga nobelpristagarna i fysik, kemi och medicin. Pjäsen tar också upp frågor om jämställdhet i forskarvärlden och a...

Läs Pjäs om nobelpristagare väcker frågor om jämställdhet i akademin ›

Jämställdhet i Norden, Baltikum och Ryssland

2017-09-06 11:10

Genom fallstudier undersöker forskare i historia och sociologi hur institutioner för jämställdhet har etablerats, utvecklats och förändrats i de nordiska länderna, de post-kommunistiska baltiska länderna och i Ryssland. I fem kapitel analyserar författarna dels vilken betydelse en ökad internatio...

Läs Jämställdhet i Norden, Baltikum och Ryssland ›

Feministisk kamp inom arkitektur i ny bok

2017-09-05 15:01

Frågan om demokratisk och jämställd arkitektur är inte ny. Kampen om rummet har sedan 1970-talet handlat om ökad jämlikhet, mångfald, stadens tillgänglighet och vardagslivet och om det vill boken Feminist Futures of Spatial Practice ta ett brett och samlande grepp. I tjugofyra texter delar ett 40-ta...

Läs Feministisk kamp inom arkitektur i ny bok ›

Många hinder i arbetet mot hatbrott

2017-08-31 11:12

I våras publicerade genus.se en artikel om personer verksamma inom maktkritiska områden, som blivit utsatta för hot och hat av rasistisk, sexistisk och homofob karaktär. I artikeln uttrycktes en besvikelse över att ansvariga aktörer fallerar i att ta problemen på allvar. Genus.se tar frågan vidare och pratar med polisen, åklagarmyndigheten och Sveriges universitets- och högskoleförbund om ansvaret för hot och hat mot forskare.

Läs Många hinder i arbetet mot hatbrott ›

Utvärderingar av norsk humaniora vill se samhällsnytta

2017-08-30 11:56

Två stora rapporter om norsk humaniora har presenterats under våren. Den så kallade Stortingsmelding 25 presenterades i mars av Norges regering genom kunskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Där behandlas inte könsforskning som ett eget område, men rapporten framhåller vikten av könsbalans för forskni...

Läs Utvärderingar av norsk humaniora vill se samhällsnytta ›

Lästips: krönikor på genusarv.se

2017-08-28 15:09

Historia, konst, hbtqi och kulturarv är några av ämnena som diskuteras i två krönikor på nätverket Genus och Kulturarvs hemsida www.genusarv.se. I Konstens roll när historia skapas och används beskriver Helene Larsson Pousette, curator och konstnärlig ledare för History Unfolds på Historiska museet,...

Läs Lästips: krönikor på genusarv.se ›

Global utblick: Genusforskare utmanar bilden av Mellanöstern och Nordafrika

2017-08-24 14:17

Det var i början av 1970-talet som genus- och kvinnostudier i Mellanöstern och Nordafrika började ta fart. Serin Fathi Shakhshir, genusforskare , vill visa hur aktivt och dynamiskt akademin i regionen arbetar med genusrelaterade frågor och även skapa tvärkontinentala samarbeten med institutioner i Europa. Hon är först ut som intervjuperson i Genus.se:s nya artikelserie om genus och Mellanöstern och Nordafrika.

Läs Global utblick: Genusforskare utmanar bilden av Mellanöstern och Nordafrika ›

Debattartikel: Forskarhat hot mot demokratin

2017-08-24 11:03

Hat och hot mot genusforskare och andra maktkritiska forskare tycks ha ökat på senare tid. Det är ett stort demokratiproblem – och ett allvarligt arbetsmiljöproblem, skriver Maria Grönroos, Nationella sekretariatet för genusforskning, i en debattartikel i Tidningen Curie. Hon efterlyser en bred kartläggning av forskares utsatthet vid svenska lärosäten.

Läs Debattartikel: Forskarhat hot mot demokratin ›

Feministiska perspektiv på arbete i ny bok

2017-08-21 12:53

”Feminism som lönearbete. Om den svenska arbetslinjen och kvinnors frigörelse” är skriven av Maria Carbin, Johanna Overud och Elin Kvist, samtliga verksamma vid Umeå universitet och undersöker spänningen mellan lönearbete och omsorgsarbete. - Boken undersöker spänningen mellan lönearbete och omso...

Läs Feministiska perspektiv på arbete i ny bok ›

Ny handledning för bättre HBTQ-kompetens

2017-08-17 11:29

Hur kan arbetet med jämställdhetsintegrering bedrivas så att det utmanar heteronormen, snarare än att cementera den? Med en ny handledning erbjuder Nationella sekretariatet för genusforskning stöd åt myndighetspersoner och andra för att förbättra sin kunskap om HBTQ och sin HBTQ-kompetens. Handle...

Läs Ny handledning för bättre HBTQ-kompetens ›

Porträtt: Från feministiskt äktenskapsmotstånd till representation

2017-08-16 09:30

I sin avhandling utforskade Anna Adeniji det feministiska äktenskapsmotståndet och upptäckte hur normen att gifta sig slår olika utifrån ett intersektionellt perspektiv. Idag har hon blicken riktad mot representationen inom en av Sveriges största folkrörelser, Hyresgästföreningen. För Anna Adeniji är det ”skavet” som är intressant: att förstå hur makten opererar när orättvisorna blir komplicerade.

Läs Porträtt: Från feministiskt äktenskapsmotstånd till representation ›

Över 500 forskare hotade på nätet

2017-08-14 14:45

I förra veckan pekades ett stort antal personer ut som ”maktelitens bedragare och förrädare” på en hemsida där högerextrema åsikter uttrycktes. På hemsidan fanns listor över bland annat politiker, journalister, aktivister, opinionsbildare och forskare. Bland annat stod det att framtida lagar skulle ...

Läs Över 500 forskare hotade på nätet ›

Poesi som politik i ny avhandling

2017-08-10 10:32

Johannes Anyurus och Athena Farrokhzads poesi står i fokus i Evelina Stenbecks nya avhandling i litteraturvetenskap; ”Poesi som politik”. I avhandlingen undersöker Evelina Stenbeck hur 2000-talets politiska poesi ser ut och vilka frågor den behandlar genom att studera de poetiska och performativa...

Läs Poesi som politik i ny avhandling ›

Ökat intresse för genus och jämställdhet skapar nya möjligheter

2017-08-08 11:15

2018 blir ett omvälvande år för både genus- och jämställdhetsfältet i Sverige. Nationella sekretariatet för genusforskning firar 20 år samtidigt som den nya jämställdhetsmyndigheten slår upp sina portar. Maria Grönroos, vikarierande föreståndare på sekretariatet, är förväntansfull: ”Det är spännande tider. Vi ser att våra tjänster efterfrågas i allt större utsträckning, samtidigt som den nya myndigheten tar ett övergripande ansvar för jämställdhetspolitiken.”

Läs Ökat intresse för genus och jämställdhet skapar nya möjligheter ›

Pris till Katarina Hamberg för genusinsatser inom medicin

2017-08-07 10:47

Nordiska Magda och Svend Age Frederichs pris går i år till Katarina Hamberg, professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, för hennes insatser inom allmänmedicinsk forskning och ämnesutveckling. I motiveringen till sitt pris understryker kommittén särskilt hu...

Läs Pris till Katarina Hamberg för genusinsatser inom medicin ›

Vi söker sex nya medarbetare!

2017-08-01 10:03

Nationella sekretariatet för genusforskning söker just nu sex nya medarbetare! Det handlar om två kommunikatörer, en administrativ assistent, en forskningssamordnare och två projektsamordnare. Sista ansökningsdag för samtliga tjänster är den 21 augusti. Du kan läsa mer om tjänsterna under Lediga ...

Läs Vi söker sex nya medarbetare! ›

Genus.se har sommaruppehåll

2017-06-22 14:41

Nyhetsrapporteringen på genus.se är tillbaka i augusti. Då kommer vi också att utlysa ett antal nya tjänster, så håll ögonen öppna! Tills dess önskar vi er en avkopplande sommar.

Läs Genus.se har sommaruppehåll ›

Nytt forskarnätverk för feministisk teknovetenskap

2017-06-20 14:00

På måndagen träffades forskare från en rad olika lärosäten verksamma inom fältet feministisk teknovetenskap för att utbyta erfarenheter och finna former för framtida samarbeten. Värd var Nationella sekretariatet för genusforskning, medan initiativet kom från Lena Trojer, professor emerita Blekinge t...

Läs Nytt forskarnätverk för feministisk teknovetenskap ›

Porträttet: Professorn som synar kvinnorörelsens historia

2017-06-16 10:32

När Ulla Manns tog sig an den svenska kvinnorörelsens 1800-tals historia var hon något av en pionjär. Väldigt lite forskning fanns på området. Idag brinner idéhistorikern och professorn i genusvetenskap för frågan om hur historia produceras. Vilka finns med, vilka är inte representerade och vad betyder tystnaderna i källmaterialet?

Läs Porträttet: Professorn som synar kvinnorörelsens historia ›

Nytt projekt undersöker varför sjuksköterskor och socionomer säger upp sig

2017-06-13 09:43

I ett nytt forskningsprojekt finansierat av Forte, undersöks tendensen till uppsägningar hos de två kvinnodominerade yrkena socionom och sjuksköterska. De båda yrkesgrupperna förenas av att de har en ovanligt hög rörlighet på arbetsmarknaden. - Vad är fel här? Varför väljer man att lämna istället...

Läs Nytt projekt undersöker varför sjuksköterskor och socionomer säger upp sig ›

Bilders makt – kunskapsbank om rasistiska stereotyper

2017-06-12 14:09

Vad är skillnaden mellan stereotyper och karikatyrer? Vad är relationen mellan stereotypa bilder och ekonomi? Varför är stereotypa bilder problematiska? Och hur ser icke-stereotypa bilder ut? Detta är några av alla frågor som den nya kunskapsbanken "Bilders Makt" svarar på. Genom att med texter, fil...

Läs Bilders makt – kunskapsbank om rasistiska stereotyper ›

Sekretariatet anordnar konferens om arbetsliv för EU:s jämställdhetsministrar

2017-06-09 11:52

Jämställdhetsminister Åsa Regnér vill sätta fokus på jämställdhetsfrågor i samband med EU-toppmötet om arbetsmarknads- och socialpolitik i november. Ett antal EU-ministrar med jämställdhetsfrågor på sina bord bjuds därför in till en konferens i anslutning till toppmötet på tema arbetsmarknad och jämställdhet i Göteborg i höst. Konferensen ska arrangeras av Nationella sekretariatet för genusforskning i samarbete med socialdepartementet, som ansvarar för mötet.

Läs Sekretariatet anordnar konferens om arbetsliv för EU:s jämställdhetsministrar ›

Umeå universitet utnämner Carol Bacchi till hedersdoktor

2017-06-07 10:54

Carol Bacchi, professor emerita vid institutionen för politik och internationella studier vid University of Adelaide i Australien, blir hedersdoktor vid Umeå universitets samhällsvetenskapliga fakultet. Carol Bacchi har bland annat forskat om den kanadensiska sufragettrörelsen och om positiv särb...

Läs Umeå universitet utnämner Carol Bacchi till hedersdoktor ›

Ministerkritik mot Ungerns behandling av CEU

2017-06-02 11:37

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning och Marita Ulvskog, Europaparlamentariker, kritiserar ungerska premiärministern Victor Orbáns attack mot Central European University (CEU) i en debattartikel i Svenska Dagbladet. ” I dessa tider av ökande desinformation är beho...

Läs Ministerkritik mot Ungerns behandling av CEU ›

Attack mot genusvetenskap trots refusering av fejk-artikel

2017-06-02 08:56

Fejk-artikeln ”The Conceptual Penis as a Social Construct” refuserades av forskningstidskriften NORMA: International Journal for Masculinity Studies, men publicerades i en samhällsvetenskaplig betaltidskrift. Ändå har artikeln genererat debatt internationellt om genusvetenskapens vetenskaplighet. Genus.se pratade med Ulf Mellström, en av redaktörerna för NORMA, som menar att det är en medveten attack mot genusvetenskapen.

Läs Attack mot genusvetenskap trots refusering av fejk-artikel ›

Genusforskningens framväxt utforskas i ny avhandling

2017-06-01 08:44

En ny avhandling vid Göteborgs universitet visar att organisationen Forum för kvinnliga forskare och kvinnoforskning hade en avgörande betydelse både för kvinnoforskningen och för att öka andelen kvinnor inom akademin. Forum för kvinnliga forskare och kvinnoforskning organiserade kvinnliga forska...

Läs Genusforskningens framväxt utforskas i ny avhandling ›

Lansering av genusarv.se!

2017-05-30 12:53

Välkomna till nätverket Kulturarvet och den tvärvetenskapliga genusforskningen! Nätverket vill sammanföra kulturarvsforskning med genusforskning och öka intresset för, och kunskapen om, relationer mellan genus, sexualitet, nation och kulturarv. På nätverkets nybyggda hemsida genusarv.se hittar du...

Läs Lansering av genusarv.se! ›

Föreställningar om kön hänger ihop med olyckor

2017-05-26 13:32

- För att minska risker och olyckor, särskilt i de utsatta mansdominerade yrkena, är det viktigt att ha ett genusperspektiv i det olycksförebyggande arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet. Det säger Gunilla Olofsdotter, i Arbetsmiljöverkets pressmeddelande för kunskapssammanställningen ”Genusperspekti...

Läs Föreställningar om kön hänger ihop med olyckor ›

Klämd mellan politiken och akademin –kunskapsproduktion i funktionsmaktordningen

2017-05-24 10:20

Christine Bylund, doktorand i etnologi vid Umeå universitet, skriver i Signerat om hur funkofobin i samhället och akademin påverkar villkoren för forskning och kunskapsproduktion.

Läs Klämd mellan politiken och akademin –kunskapsproduktion i funktionsmaktordningen ›

Ingen ”systemkollaps” i Sverige efter hösten 2015

2017-05-23 10:25

Under migrationshösten 2015 beskrevs Sverige befinnas i ett katastrofläge och ordet ”systemkollaps” användes frekvent i samhällsdebatten. Nationella sekretariatet för genusforskning pratade om kritiska perspektiv på begreppet systemkollaps med tre forskare inom genus, migration, rasism, risk och sårbarhet, under ett panelsamtal på Vetenskapsfestivalen.

Läs Ingen ”systemkollaps” i Sverige efter hösten 2015 ›

Genusforskning en måltavla för den nya högern i en rad länder

2017-05-22 08:52

Times Higher Education, Storbritanniens ledande publikation för bevakning av villkoren för högre utbildning, uppmärksammar med en artikel på sin webbplats hur konservativa, populistiska och högerextremistiska politiker i Ungern, Polen, Tyskland och andra länder har gjort genusforskningen till sin må...

Läs Genusforskning en måltavla för den nya högern i en rad länder ›

Färre medelmåttiga män med kvotering

2017-05-19 09:46

I en ny studie från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, visar tre forskare att kvotering av kvinnor kan leda till ökad kompetens hos män och fler kvinnor på toppositioner. Kvotering stoppar helt enkelt medelmåttiga män, enligt studien. Det är Ola Folke, docent i statskunskap och forskar...

Läs Färre medelmåttiga män med kvotering ›

Forskares meriter i fokus för jämställdhetsrapport från VR

2017-05-18 09:55

Inom ramen för arbetet med att jämställdhetsintegrera sin verksamhet har Vetenskapsrådet, VR, för sjätte gången låtit jämställdhetsobservatörer delta i de möten där sakkunniga bedömer vilka forskare som ska beviljas forskningsstöd. Detta för att se hur processen behandlar forskare beroende på könsti...

Läs Forskares meriter i fokus för jämställdhetsrapport från VR ›

Våldtäkt som krigsstrategi

2017-05-17 15:45

Våldtäkt är en effektiv strategi för att skapa osäkerhet och trauma i krig. En kombination av traditionellt accepterade könsroller och maktrelationer kopplade till kön hjälper oss att förstå orsakerna bakom sexuellt våld i krig. Utöver kvinnor är män och pojkar också överlevare av sexuellt våld – både som offer och som ofrivilliga förövare. Genus.se rapporterar från ett seminarium med Dr. Denis Mukwege, människorättsaktivist, och en intervju med Maria Stern, professor i freds- och utvecklingsstudier.

Läs Våldtäkt som krigsstrategi ›

Replik DN: Genusforskning är inte ideologiproduktion

2017-05-16 09:28

I en ledare i DN 6 maj skriver Erik Helmerson att Nationella sekretariatet för genusforskning ”ofta ägnar sig åt smal ideologiproduktion”. Här är sekretariatets replik. I en ledare (6/5) skriver Erik Helmerson att Nationella sekretariatet för genusforskning ”ofta ägnar sig åt smal ideologiprodukt...

Läs Replik DN: Genusforskning är inte ideologiproduktion ›

Replik Liberala Nyhetsbyrån: Forskningens frihet bör försvaras

2017-05-15 14:19

I en ledare för Liberala Nyhetsbyrån (publicerad bland annat i Kristianstadsbladet och DT den 3 maj och Norran den 6 maj) skriver Malin Lernfelt om Nationella sekretariatet för genusforskning. Här är sekretariatets replik. I en ledare skriver Malin Lernfelt att genusforskningen befinner sig på et...

Läs Replik Liberala Nyhetsbyrån: Forskningens frihet bör försvaras ›

”Homosexuella sågs som ett säkerhetsproblem inom försvaret”

2017-05-10 09:47

På 1970-talet sågs homosexuella som mentalt rubbade och kunde klassas som ”odugliga utifrån militär användbarhet” inom Försvarsmakten. Ända in på 2000-talet exkluderades hbtq-personer från vissa militära positioner. I en kommande bok kartläggs Försvarsmaktens diskriminerande policies ur ett historiskt perspektiv.

Läs ”Homosexuella sågs som ett säkerhetsproblem inom försvaret” ›

Ny bok: Ras och vithet. Svenska rasrelationer igår och idag

2017-05-08 14:37

I tolv kapitel undersöker forskare från olika ämnesområden och med olika metodologiska ingångar hur begreppen ras och vithet hänger samman med Sverige, svenskar och svenskhet. Boken ger en introduktion till dagens forskning om ras och vithet i ett svenskt sammanhang och är indelad i två avsnitt. ...

Läs Ny bok: Ras och vithet. Svenska rasrelationer igår och idag ›

Systemkollaps – för vem?

2017-05-04 14:23

Vad innebär det politiska talet om ”systemkollaps” för vår tillit till samhällets funktioner? Vad händer med tilliten till politiker och lagstiftare när migrationspolitiken plötsligt läggs om? Vad händer med en välfärdsstat när de som arbetar för att upprätthålla den hindras av politiska beslut? ...

Läs Systemkollaps – för vem? ›

Maktperspektivet i fokus för stödet till JiM-myndigheter

2017-05-03 07:55

En ny lägesrapport från Nationella sekretariatet för genusforskning sammanställer och analyserar JiM-myndigheternas arbete under 2016. Utredaren Klara Regnö framhåller vikten av att arbeta med ett maktperspektiv - och att myndigheterna tydliggör för sig vilka ojämställdhetsproblem de försöker avhjälpa.

Läs Maktperspektivet i fokus för stödet till JiM-myndigheter ›

Nya nummer av TGV och lambda nordica

2017-04-28 10:39

Finska, danska, norska och svenska författare ger årets första nummer av lambda nordica ett tydligt nordiskt fokus. Numrets artiklar visar på den bredd som finns inom nordisk queerforskning och en mångfald av queera teman och frågor i den nordiska regionen diskuteras. Det innehåller bland annat arti...

Läs Nya nummer av TGV och lambda nordica ›

Angående föreläsning på g16

2017-04-27 11:32

Efter en föreläsning på konferensen g16 som sekretariatet medarrangerade i november 2016 har det framkommit plagiatanklagelser mot doktoranden som höll föreläsningen. Med anledning av att nättidningen Feministiskt Perspektiv publicerat en text om händelsen, kommenterar sekretariatet sin roll i det s...

Läs Angående föreläsning på g16 ›

Henriette Laursen blir ny chef för Kvinfo

2017-04-27 08:10

Danmarks motsvarighet till Nationella sekretariatet för genusforskning, Kvinfo, får nu en ny direktör sedan Nina Groes slutade i november 2016. Henriette Laursen är utbildad jurist och har varit chef för Aids Foundation och generalsekreterare för danska ungdomsrådet. Hon har också flera förtroend...

Läs Henriette Laursen blir ny chef för Kvinfo ›

Hot och hat drabbar den kritiska forskningen

2017-04-26 11:32

I takt med att samhället blir mer och mer polariserat, tycks hot och hat mot personer som verkar inom maktkritiska områden öka. Genus.se har pratat med Irene Molina, professor i kulturgeografi, som är orolig för konsekvenserna för den kritiska forskningen, Tiina Rosenberg, professor i teatervetenskap, som både blev utsatt för ett mediadrev och hot och hat från privatpersoner och Carolina Hemlin, chefredaktör för Ottar, som har fått ändra tidningens säkerhetsrutiner efter att ha blivit utsatt för ett rökbombsattentat.

Läs Hot och hat drabbar den kritiska forskningen ›

Försvarshögskolan får nytt forskningsprogram med genusinriktning

2017-04-20 10:58

En ny professur och ett nytt forskningsprogram med inriktning på området kvinnor, fred och säkerhet samt FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 (vars syfte är att öka kvinnors deltagande i arbetet för fred och säkerhet samt att stärka skyddet för kvinnor och flickor i konfliktsituationer), ska inrättas p...

Läs Försvarshögskolan får nytt forskningsprogram med genusinriktning ›

Homonationalism på tapeten i franska valet

2017-04-18 11:28

Marine Le Pen är en av de två slutliga presidentkandidaterna i Frankrikes presidentval, efter första omgången. Hon är en av de högerextrema ledare som på senare tid använt sig av tal om homosexuella och deras rättigheter för att måla upp en bild av ett ”homotolerant” väst, hotat av en muslimsk massinvandring. Genus.se har pratat homonationalism i Frankrike och Sverige med Anna-Maria Sörberg, författare och frilansjournalist och Katharina Kehl, doktorand på Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet.

Läs Homonationalism på tapeten i franska valet ›

Akademisk ”försthet” i ny avhandling

2017-04-12 10:09

I ”Vi, de neutrale – skisser till utmaning av akademisk försthet” utforskar Lovise Haj Brade från Genusvetenskapliga institutionen på Lunds Universitet vad det innebär att tillhöra ”de första” och ”de neutrala” – det vill säga att inte möta motstånd i de akademiska rummen. Utgångspunkten är att u...

Läs Akademisk ”försthet” i ny avhandling ›

Så gör vi bättre kommunikation

2017-04-11 11:06

Vår dagliga kommunikation innehåller en mängd felaktiga representationer. Dessa utgår ofta från normer av olika slag – exempelvis kring vem som kan vara en expert, vem som bör ägna sig åt ett visst yrke, eller hur vi bör fantisera om hur vårt liv ska se ut. Nationella sekretariatet för genusforskni...

Läs Så gör vi bättre kommunikation ›

Säljande feminism

2017-04-06 09:36

Fler och fler kändisar bekänner sig till feminismen, modeföretagen tävlar i vem som kan vara mest normbrytande och ”femvertising” – att genom reklam försöka stärka kvinnor – har blivit ett alltmer populärt sätt att söka nå den kvinnliga marknaden. Feminismen har blivit snyggt paketerat för masspridning, men vilka problem innebär det? Genus.se pratar med konsumtionsforskaren Magdalena Petersson McIntyre.

Läs Säljande feminism ›

TGV flyttar till Uppsala

2017-04-03 14:25

Tidskrift för genusvetenskap, TGV, har sin redaktion knuten till universitetsstäder i Sverige och byter ort vart fjärde år. Vid årsskiftet 2017/2018 flyttar till Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet, där de nya redaktörerna Renita Sörensdotter och Karin Lindelöf är verksamma som forskare....

Läs TGV flyttar till Uppsala ›

Kärnfamiljen ideal vid assisterad befruktning

2017-03-31 08:45

För ett år sedan fick ensamstående lagstadgad rätt till insemination i Sverige. Kärnfamiljen lever dock kvar vid prövningen av blivande föräldrar, anser forskare som genus.se har pratat med.

Läs Kärnfamiljen ideal vid assisterad befruktning ›

Erfarenhetsutbyte med Länsstyrelserna

2017-03-31 08:43

- Behovet av samordning och samverkan är stort inom arbetet med jämställdhetsintegrering och en förutsättning för att nå de jämställdhetspolitiska målen. Individer kan inte själva ändra systemet, men kollektiv kan, säger Deepati Forsberg, projektsamordnare i Jämställdhetsintegrering i Myndigheter (J...

Läs Erfarenhetsutbyte med Länsstyrelserna ›

Invigning av Centrum för global migration

2017-03-27 15:33

Onsdagen den 29 mars invigs Centrum för global migration (CGM) vid Göteborgs universitet. − Medan vissa forskningsämnen har ett mikroperspektiv och studerar migranten som aktör, har andra ett större intresse för de sociala strukturer och institutioner som påverkar och påverkas av migration. Det n...

Läs Invigning av Centrum för global migration ›

Lediga tjänster

2017-03-24 13:00

Nationella sekretariatet för genusforskning söker nu tre kommunikatörer samt en projektassistent med tidsbegränsade anställningar. Kommunikatör t o m 2017-12-31 Kommunikatör t o m 2018-04-30 Kommunikatör t o m 2018-12-31 Projektassistent t o m 2017-12-31...

Läs Lediga tjänster ›

Psykiatrisk diagnos för transpersoner på väg att tas bort

2017-03-24 08:00

Transpersoner ska inte längre ses som sjuka i kontakten med vården. Det är en viktig seger för transrörelsen, säger genusforskaren Erika Alm. Nästan 40 år efter att homosexualitet avskaffades som sjukdom, meddelar Socialstyrelsen att de psykiatriska diagnoserna som kopplas till transpersoner ska tas bort.

Läs Psykiatrisk diagnos för transpersoner på väg att tas bort ›

Biblioteket hos danska Kvinfo hotas av nedläggning

2017-03-23 13:43

Måndagen den 20 mars beslutade den danska kulturministern att lägga ned biblioteksfunktionen hos Kvinfo, Danmarks motsvarighet till Nationella sekretariatet för genusforskning, och föra över samlingarna till Det Kgl. Bibliotek. I ett uttalande på kvinfo.dk säger Kvinfos styrelse bland annat: –...

Läs Biblioteket hos danska Kvinfo hotas av nedläggning ›

Byråkrati i fokus för årets första nummer av Ord & Bild

2017-03-22 15:43

I en tid när byråkratin har allt större inflytande över människors liv försöker kulturtidskriften Ord & Bild med sitt senaste nummer komma bortom stereotyperna. Går det att föreställa sig en kritisk byråkrati? Finns det utrymme för ett politiskt motstånd inom eller genom en byråkrati? Dessa och ...

Läs Byråkrati i fokus för årets första nummer av Ord & Bild ›

Forskningsprojekt om kön och nationell identitet i 40-talets litteratur

2017-03-20 08:00

Kristin Järvstad, docent i litteraturvetenskap vid Institutionen för globala politiska studier vid Malmö högskola, har fått forskningsmedel från Vetenskapsrådet för projeketet ”I nationens tjänst? Beredskap, folkhem, kön och nationell identitet i svensk 1940-talslitteratur”. – Vi vill veta vad so...

Läs Forskningsprojekt om kön och nationell identitet i 40-talets litteratur ›

Praktisera hos oss! / Internship opportunity!

2017-03-16 12:29

Är du på jakt efter en praktikplats till hösten? Vi har en bred och spännande verksamhet där det finns många möjligheter till olika praktikantuppgifter, alltifrån bild & film, till webbutveckling, konferenser och utredningar. Vi på nationella sekretariatet för genusforskning får ofta förfrågn...

Läs Praktisera hos oss! / Internship opportunity! ›

Porträttet: Pionjär som mött motstånd

2017-03-16 08:54

Hon ser det som viktigt att dela med sig av forskning om könsmaktsordningen även utanför den akademiska världen. För henne är kunskap makt och dessutom något att folkbilda om. I dag är hon professor i Genus, organisation och ledning vid Industriell eko-nomi och organisation på KTH och sedan 1 januari 2017 är hon också en av fyra vice-rektorer där. Möt Anna Wahl, en av de första i Sverige att ägna sig åt genusforskning.

Läs Porträttet: Pionjär som mött motstånd ›

8000 deltagare och evighetsfrågor på CSW

2017-03-15 11:16

- Det här är gigantiskt, 8000 deltagare och, sägs det, FN:s största återkommande arrangemang. Det förvånar mig mest att det är så lite synlig press på plats. Centrala frågor här på konferensen verkar vara evighetsfrågorna inom jämställdhetspolitiken – våldet, löneskillnaderna och bristen på politisk...

Läs 8000 deltagare och evighetsfrågor på CSW ›

Nordiska kommunikatörer träffas i Göteborg

2017-03-09 12:43

I mer än tio års tid har kommunikationsverksamheten vid Nationella sekretariatet för genusforskning haft årliga nätverksträffar med kollegor i de olika nordiska länderna. Idag och i morgon, 9-10 mars, är sekretariatet värd för träffen. Förutom erfarenhetsutbyte kring kommunikation av genusforskni...

Läs Nordiska kommunikatörer träffas i Göteborg ›

Nationella sekretariatet för genusforskning samlar lärosäten

2017-03-09 08:51

Idag, torsdagen den 9 mars, träffar Nationella sekretariatet för genusforskning samordnarna för JiHU-uppdraget (Jämställdhetsintegrering av högskolor och universitet) från 29 olika lärosäten. [caption id="attachment_10062" align="alignleft" width="184"] Ulrika Helldén[/caption] Under dagen kom...

Läs Nationella sekretariatet för genusforskning samlar lärosäten ›

Radiovågor av feminism för kampen framåt

2017-03-08 09:07

Samtidigt som vi firar internationella kvinnodagen pågår en global kraftmätning mellan feministiska rörelser och högerpopulistiska krafter. Genus.se har pratat med två forskare som ser tecken på hur en mängd feminismer formerar sig i en enad protest mot patriarkatet.

Läs Radiovågor av feminism för kampen framåt ›

Nytt centrum för rasismforskning i Uppsala

2017-03-06 15:20

Fredagen den 3 mars invigdes Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (CEMFOR) vid Uppsala universitet. Bakom satsningen står sex olika fakulteter inom humanistiska och samhällsvetenskapliga discipliner på Uppsala universitet och syftet är att ”samordna bred, metodologiskt öppen och mångvete...

Läs Nytt centrum för rasismforskning i Uppsala ›

Uppsala universitet hyrde ut lokal till SD

2017-03-03 11:27

Uppsala universitet hyrde ut föreläsningslokal till Sverigedemokraterna (SD), som höll ett slutet möte på tisdagen den 28 februari. Skandal, anser Irene Molina, professor i kulturgeografi vid Uppsala universitet, som menar att beslutet inte bara störde den akademiska verksamheten utan också skapade otrygghet för rasifierade studenter och personal på universitetet.

Läs Uppsala universitet hyrde ut lokal till SD ›

Let’s talk about muslimsk feminism, baby

2017-03-02 13:54

Muslimska feministers grundare Sarah Delshad reder ut begreppet "muslimsk feminism".

Läs Let’s talk about muslimsk feminism, baby ›

Nya vägledningar för jämställdhet i akademin

2017-03-01 16:49

Nationella sekretariatet för genusforskning har tagit fram nya vägledningar, inom ramen för sitt stöd till universitet och högskolor i deras arbete med jämställdhetsintegrering, JiHU. – De tre vägledningarna hänger ihop. De ska vara en hjälp i att planera och förankra förändringsarbetet, utan att förlora problemet i fokus, säger projektsamordnare Boel Kristiansson.

Läs Nya vägledningar för jämställdhet i akademin ›

Våld och vårdnad – ny rapport

2017-02-27 10:38

Domstolar saknar ofta kunskap om mäns våld mot kvinnor, vilket bland annat leder till att man utgår från att vårdnadsfrågor kan lösas i samförstånd, trots att en man har utövat våld. Det visar rapporten Våld & vårdnad som Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ROKS, har lå...

Läs Våld och vårdnad – ny rapport ›

Tips inför 8 mars!

2017-02-23 14:32

Den 8 mars äger Internationella kvinnodagen rum, enligt en tradition som går mer än hundra år tillbaka. Syftet är att uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Här tipsar vi om evenemang med anledning av detta vid universiteten i Göteborg, Lund och Uppsala. I [markerte...

Läs Tips inför 8 mars! ›

Forskarna ger både ris och ros till nya våldsstrategin

2017-02-21 11:16

I slutet av förra året kom regeringens nya strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Genus.se har pratat med tre våldsforskare om vad de anser vara strategins fördelar, till exempel en bättre samordning, och dess nackdelar som bland annat berör brister när det kommer till intersektionella- och maktperspektiv.

Läs Forskarna ger både ris och ros till nya våldsstrategin ›