Porträtt, arkiv 2006

Porträtt: Catharina Landström

2006-12-04 13:01

Nyhet 

När stadsjeepen blev en storsäljare bland amerikanska kvinnor reagerade bilindustrin med skräckblandad förtjusning. Med sina mörka färger och sin kraftfulla motor var den jättelika bilen tänkt att appellera till den välbärgade medelklassmannen. – Det nya konsumtionsmönstret skapade kaos hos dem som alltid tagit bilkulturens könsordning för given, säger Catharina Landström, docent i vetenskapsteori.

Läs Porträtt: Catharina Landström ›

Porträtt: “För många män är deras kön osynligt”

2006-09-14 12:38

Nyhet 

Han reser ragg om någon kallar honom mansforskare. – Termen antyder att det finns forskning om män och att det finns forskning om kvinnor, och att dessa två områden är helt skilda från varandra. Så är det naturligtvis inte, säger Jeff Hearn, professor i maskulinitet, kultur och samhälle vid Linköpings universitet. I realiteten innehar han den första professuren i kritisk forskning om män.

Läs Porträtt: “För många män är deras kön osynligt” ›

Porträtt: Ewa Gunnarsson

2006-05-18 12:59

Nyhet 

För arbetslivsforskaren Ewa Gunnarsson är “förändringsprocesser” ett nyckelord. Det är vad nästan hela hennes yrkesliv har handlat om. Att forska om arbetsvillkoren men också aktivt medverka till att förbättra dem. – Det räcker inte att öka genusmedvetenheten. Det gäller också att bryta mönster och tänka nytt. Ett perspektiv hon förstås har med sig som ny professor i människa och maskin med genusinriktning vid Luleå tekniska universitet.

Läs Porträtt: Ewa Gunnarsson ›

Porträtt: “Gud hatar inte bögar – men många kristna gör det”

2006-02-20 13:11

Nyhet 

Det är vinter och handlingsutrymmet begränsat för den som inte går ut ensam när det är mörkt. Det gör inte Lars Gårdfeldt, präst och förkämpe för de homosexuellas rätt att behandlas som fullvärdiga människor, också i kyrkan. Just nu är maken bortrest vilket gör att det bara går att vara utomhus några få timmar. Nya mordhot har anlänt och även om det inte är första gången tar det på krafterna.

Läs Porträtt: “Gud hatar inte bögar – men många kristna gör det” ›