Afrika i fokus för Women’s World 2002

2002-08-23 16:08

- Varje praktik är inspirerad av teori, varje ny teori generar praktik. Det sa Amina Mama, föreståndare för African Gender Institute vid Cape Towns universitet, i sitt öppningsanförande vid den åttonde internationella konferensen Women's World 2002 - en konferens som för första gången hölls i ett afrikanskt land, Uganda.

Med hänvisning till konferensens övergripande rubrik – Gains och Challanges – talade Mama om just den utmaning det innebär att utveckla förändringsstrategier med grund i både teori och praktik för att “skapa en värld där vi kan leva som jämlika”. Och precis som arrangörerna, betonade hon också möjligheten att lyfta fram perspektiv från Syd inom den globala kvinnorörelsen, och mer specifikt afrikanska perspektiv:

– Uganda är en utmärkt utkiksplats för att undersöka de dominanta paradigm och maktcentra som formar våra dagliga liv.

Bland de 2 500 deltagarna från 94 olika länder som samlats på konferensen fanns inte bara forskare utan i lika hög grad – om inte fler – representanter från NGO:s (Non Governmental organizations) och “policymakare” – alla närvarande för att utifrån ett genusperspektiv utbyta erfarenheter och tankar runt teman som hälsa, ekonomi, utveckling, kultur och identitetskonstruktion.

Stort intresse

Konferensen hölls på universitetets huvudcampus, beläget på en av Kampalas sju kullar, Makerere. På den stora gräsmatta som kallas The Freedom Square var ett gigantiskt tält uppställt och under veckan kom en rad dignitärer för att vara med på invignings- och avslutningscermonierna, till och med Ugandas president Yoweri Kaguta-Museveni som anlände med pompa, ståt och tanks. Här myllrade också konferensdeltagare och en mängd studenter – inte minst manliga – för titta på och köpa lokalt hantverk, böcker om genusforskning samt ta gratismaterial från det bokbord som delades av Nationella sekretariatet för genusforskning och NIKK (Nordiska institutet för kvinno- och könsforskning). Detta blev hjärtpunkten i en politisk och kulturell händelse av aldrig skådat slag i Uganda. Ett av konferensens mest dominerande teman var kvinnor och hälsa – där en stor del av sessionerna givetvis handlade om hiv/aids. Av de 40 miljoner människor som lever med hiv/aids världen över finns 25 miljoner i Afrika och av dem är 55 procent kvinnor.

Orsakerna till dessa förfärande siffror – och till den än mer förfärande verklighet som finns bakom siffrorna – är många. Här finns de strukturella aspekterna; fattigdomen som försvagar immunförsvaret, den ojämlika tillgången på medicin mellan Syd och Nord och den ekonomiska utsattheten som tvingar kvinnor att prostituera sig för att kunna överleva och därmed utsätta sig för smitta. Här finns kulturella normer och värderingar; föreställningar om manlig sexualitet som naturligt polygam, föreställningen om kvinnor som självklart underordnade mannen och därmed utan rätt att kontrollera sin egen sexualitet och kropp, kulturella traditioner som omskärelse och polygami.

Skribent Anna Johansson
visa fler nyheter ›