Akademin #metoo

2017-11-27 12:00

Under hashtag Akademiuppropet lyfts sexuella trakasserier, maktmissbruk och våld inom akademin fram. ”Berättelserna visar att det är ett strukturellt problem och att det återfinns på samtliga fakulteter och lärosäten i Sverige”, skriver de 2400 kvinnor som undertecknat uppropet.

”Våra krav är att chefer och universitetsledningar ser till att kvinnor fortsättningsvis inte blir dubbelt bestraffade och tvingas lämna universiteten och sina karriärer medan de manliga förövarna, utan repressalier, tillåts fortsätta trakassera kvinnliga kollegor och studenter”, skriver de bland annat i uppropet som publicerades i Svenska Dagbladet, SVD, i fredags kväll.

Forskningsministern Helene Hellmark Knutsson kommenterar i en intervju i SVD uppropet och säger bland annat att det är viktigt att vidta konkreta åtgärder, att det ”…finns utrymme för starka åtgärder som att stänga en arbetsplats.” och att regeringen också vill ”…kunna likställa sexuellt utnyttjande med vad som händer vid forskningsfusk då man kan få anslag frysta.”

Läs uppropet på Svenska Dagbladets webb här.

Läs intervjun med forskningsministern i Svenska Dagbladet här.

Skribent Inga-Bodil Ekselius
Bild Colourbox
Relaterat material
visa fler nyheter ›