“Att inte tala om andra kvinnomord vore också ett svek”

2002-02-15 16:54

Vänsterpartiledare Gudrun Schyman bemötte genushistorikern Yvonne Hirdmans kritik mot Schyman i Dagens Nyheter 3 februari. Med Gudrun Schymans godkännande återger vi här hennes replik.

“Precis som Yvonne Hirdman själv förutser så håller jag med henne i mycket av det hon skriver om genusordningen på DN Debatt den 30/1. Men hon tillskriver mig åsikter som jag aldrig har uttalat. Hirdman skriver att jag hävdar att Fadime Sahindal blev mördad på grund av en ?könsmaktordning som inte har med kultur att skaffa?. Det stämmer inte. Vad jag skrev på DN Debatt 26/1 var att Fadime inte föll offer för den kurdiska kulturen. Jag tror nämligen att det vore olyckligt och farligt att peka ut en viss etnisk kultur som huvudorsak till mordet på Fadime.

Det betyder inte att det särskilda kvinnoförtryck som ryms under beteckningen hederskultur inte har med kultur att göra. I samma artikel skrev jag tvärtom också att vi måste kunna se både likheterna och olikheterna mellan den manliga överordning som finns i alla kulturer. I mitt kongresstal pekade jag på likheterna; Yvonne Hirdman pekar på olikheterna. Båda sakerna behöver sägas.

Förra året mördades 63 kvinnor i Sverige. Att inte alls prata om det när vi pratar om mordet på Fadime vore också ett svek.”

Gudrun Schyman

visa fler nyheter ›