Backlash för jämställdheten i parlamentet

2005-03-11 10:56

Mäns våld mot kvinnor är en realitet även inne i EU-parlamentets kammare. När moderaten Charlotte Cederschiöld avbröt en manlig politiker blev han ursinnig och var nära att slå ner henne med ett stort krucifix.

Charlotte Cederschiöld har med sina tio år i EU-parlamentet blivit vice talman och medlem i parlamentets presidium. Det var när hon ledde en debatt i parlamentet förra våren som en man överskred sin talartid.

– Jag försökte avbryta honom för att påpeka att hans talartid var slut, men han struntade i mig. Till slut stängde jag av hans mikrofon och gav ordet till en annan politiker.

Den andra politikern började tala, men den första mannen fortsatte ändå trots att mikrofonen var avstängd. Han blev argare och argare. Plötsligt fick Charlotte Cederschiöld känslan av att något var på väg mot henne snett bakifrån. När hon vände sig om måttade den ursinniga mannen ett slag mot henne med ett stort krucifix.

– Jag räddades av vakterna som övermannade honom och lyfte ut honom.

Trots denna händelse menar Charlotte Cederschiöld att hon känt sig mindre diskriminerad i EU-parlamentet än i svenska riksdagen – fram till det senaste valet.

– Då kom det in en mängd konservativa män från de nya medlemsländerna och andelen kvinnor minskade i parlamentet.

De tio nya medlemsländerna ska ha representanter på viktiga poster, vilket har gjort att de flesta ordförandeposter i parlamentet numera innehas av män.

– Hur ska man som väljare kunna identifiera sig med EU om man inte ser några kvinnliga företrädare?

Det senaste valet var därför en backlash för kvinnor, menar Charlotte Cederschiöld.

– Det är inte lika självklart att kvinnor ska vara med längre. Det är få kvinnor som har en stark ställning.

Men det finns ett ökat medvetande från talmannen Josep Borell och från administrationen, säger hon. Talmannen vill ha en jämställdhetsansvarig i varje utskott.

– Jag är lite tveksam till det. Det riskerar att bli en kvinna som har lite inflytande. Det är bättre att det ställs krav på att alla beslut ska granskas utifrån ett genusperspektiv där det är relevant.

visa fler nyheter ›