Fem frågor om hen

2014-04-10 14:20

Anna Gunnarsdotter Grönberg, universitetslektor i svenska språket, Göteborgs universitet, pratade om det omstridda ordet hen när lärosätet uppmärksammade internationella kvinnodagen den 8 mars med öppna föreläsningar.

Vad tog du upp i din föreläsning?

– För att ge en bakgrund till motståndet mot hen berättade jag kort om hur ovanligt det är att nya pronomen kommer in i språk. Det tog till exempel många hundra år innan ”den” slog igenom som personligt pronomen som alternativ till ”hon” eller ”han”. Sedan tog jag exempel från körkortslagen för att visa vilket praktiskt behov som hen kan fylla, om vi i skrift vill synliggöra kvinnor på samma sätt som kvinnor blivit mer synliga i samhället idag än för bara några årtionden sedan. Språket förändras inte lika snabbt som samhället, det är mer konservativt.

Har hen kommit för att stanna?

– Ja, jag tror det. Tiden får utvisa om det stämmer, men jag tycker att mycket talar för det.

Vilka skäl finns det för det?

– Det främsta skälet är att hen är så behändigt, fiffigt och praktiskt! Särskilt i skrift. De som inte vill använda han i allmänna syftningar slipper långa omskrivningar som ”hon eller han”, ”han/hon”, ”vederbörande”. ”Den” är ett annat alternativ, men många uppfattar den som mindre personligt/mänskligt. Och de individer som inte kan eller vill kategoriseras som kvinna eller man kan slippa bli refererade till som hon eller han. Då är inte ”den” ett alternativ. Det är okej att prata om sin hund eller katt som ”den”, men få vill nog prata om en vän, kollega, partner eller ett barn som ”den”.

Vad fick du för respons på din föreläsning?

– Väldigt bra, mest positiv respons men även några som hade invändningar. Efter förslag från en åhörare gjorde publiken en handuppräckning om de använder hen, och det var inte många i den fullsatta Torgny Segerstedt-salen som inte räckte upp handen. Det verkar mest vara äldre människor som är oroliga för att detta nya pronomen kommer att utarma språket. De uppfattar det som att hon och han kommer att trängas ut, i stället för att vi får ännu ett till alternativ som berikar språket.

Vad tycker du om att Göteborg universitet uppmärksammar 8 mars på det här sättet?

– Det tycker jag om! Både att det hålls populärvetenskapliga seminarier med genusperspektiv och att alla medverkande föreläsare är kvinnor. Manliga forskare är i majoritet vid Göteborgs universitet, särskilt inom professorskåren, och de får uppmärksamhet så det räcker årets övriga dagar. På internationella kvinnodagen är det bra att ge utrymme och uppmärksamhet åt kvinnor som forskar och forskning med genus- eller jämställdhetsperspektiv.

Skribent Thomas Melin
Källa Artikeln är tidigare publicerad i nyhetsbrevet HumNytt, från Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet.
visa fler nyheter ›