USA går mot ett historiskt presidentval. För första gången har en kvinna verklig chans att vinna. Mot sig har hon en kandidat som är öppet rasistisk och sexistisk i sina utspel. Amerikanska genusforskare försöker förstå vad det är som händer. Foto: Colourbox
USA går mot ett historiskt presidentval. För första gången har en kvinna verklig chans att vinna. Mot sig har hon en kandidat som är öppet rasistisk och sexistisk i sina utspel. Amerikanska genusforskare försöker förstå vad det är som händer. Foto: Colourbox

Genusfrågorna i fokus under amerikanska valkampanjen

2016-10-13 09:44

USA går mot ett historiskt presidentval. För första gången har en kvinna verklig chans att vinna. Mot sig har hon en kandidat som är öppet rasistisk och sexistisk i sina utspel. Amerikanska genusforskare försöker förstå vad det är som händer.

Nyhet 

– Vad som förvånar mig mest? Hela valrörelsen är förvånande från start till slut, säger Diana O’Brien, lektor i statsvetenskap vid Indiana University.

Donald Trump har kallat kvinnor han inte gillar för ”tjocka grisar”. Han har sagt att muslimer borde nekas inträde i landet och beskrivit mexikaner som mördare och våldtäktsmän. Efter att Washington Post publicerade den läckta filmen med vulgära uttalanden från Trump har många tagit avstånd från honom, men hans rasistiska och sexistiska utspel verkar tala till vissa väljare som känner en osäkerhet inför sin plats i det amerikanska samhället, menar Diana O’Brien. Med bara några veckor kvar till valet är det fortfarande högst oklart vad Trump egentligen vill uppnå politiskt, fortsätter hon.

– Trump är en outsider och svår att placera, men hans vice president, Mike Pence, är väldigt, väldigt konservativ, säger hon.

Republikanerna gjorde helomvändning

Före republikanernas nominering av Trump hade ingen forskare kunnat föreställa sig honom som presidentkandidat, menar Diana O’Brien. Efter valet 2012 utvärderade Republikanerna sin förlust och gjorde en plan för hur partiet skulle hämta sig. Bland annat skulle kampen mot samkönade äktenskap läggas ner och partiet skulle bli bättre på att nå ut till de latinamerikanska väljarna.

– Ingen hade kunnat föreställa sig en Trump-kandidat, säger Diana O’Brien.

Karen Beckwith

Karen Beckwith

Även Karen Beckwith är förbryllad. Hon är professor i statsvetenskap vid Case Western Reserve University och forskar om genus och politik.

– Det är verkligen anmärkningsvärt att Republikanerna har valt någon helt utan politisk erfarenhet. Det har skapat stor splittring i partiet, säger hon.

Beskrivs som kall och opålitlig

Till skillnad från Donald Trump har Hillary Clinton en lång politisk karriär i ryggen. I en intervju med CNS news frågade reportern om hon kanske rent av har ”för lång erfarenhet”. Det är anmärkningsvärt, menar Karen Beckwith.

– Hon är antagligen den första presidentkandidaten någonsin som har kritiserats för att vara för väl förberedd, säger hon.

Tidigare forskning visar att kvinnor i politiken ofta granskas hårdare än män. Om det gäller i Clintons fall är för tidigt att säga, enligt forskarna. Det behöver analyseras mer, menar de, men både Karen Beckwith och Diana O’Brien anar ett mönster. Clinton har beskrivits som kall, osympatisk och opålitlig.

– Jag är inte säker på att vi förväntar oss samma ”värme” av män. Hon ska vara sympatisk, varm, mormor och kvalificerad som president, allt på en gång, säger Diana O’Brien.

Kvinna som president – en viktig symbol

I primärvalen mötte Clinton starkt motstånd från motkandidaten Bernie Sanders. Han hade särskilt starkt stöd bland unga väljare som vill se en radikal politisk förändring. Clinton har kritiserats för att ha för nära kopplingar till Wall Street och inom fredsrörelsen tycker många att hon har för snabbt till militära lösningar. Men oavsett vad man tycker om hennes politik skulle det få stor betydelse med en kvinna på presidentposten, menar Diana O´Brien.

– Clinton innebär inte slutet på sexismen, lika lite som Obama innebar slutet på rasismen, men symboliskt är båda viktiga. En kvinna på presidentposten signalerar att kvinnor förtjänar att finnas i den offentliga sfären. Vi kan få se ett ökat politiskt intresse bland kvinnor och flickor, säger hon.

Om Clinton vinner valet kommer hälften av politikerna i kabinettet för första gången någonsin att vara kvinnor, har hon lovat. Om hon vinner kommer det också att ha stor symbolisk betydelse, menar Diana O’Brien. Valdeltagandet i USA brukar vara lite högre bland kvinnor än bland män, men i övrigt dominerar män på alla nivåer i den amerikanska politiken. Från de frivilliga kampanjarbetarna upp till ministrarna är män i majoritet. Om Clinton vinner valet blir hon den första kvinnan efter 44 män på presidentposten, fast egentligen skrevs historia redan när hon nominerades, menar Karen Beckwith.

– Under den här valrörelsen har det blivit normaliserat att lyssna på en kvinna som talar publikt om politik och kampanjar till presidentposten, säger hon.

Föräldraledighet i fokus

Ur ett genusperspektiv är det kommande valet intressant på många olika sätt. Gapet mellan hur kvinnor och män planerar att rösta har till exempel aldrig varit större. Trump har ett klart starkare stöd bland män än bland kvinnor. Genus- och jämställdhetsfrågorna har också fått större utrymme i den här valrörelsen jämfört med tidigare.

– Clinton har kunnat profilera sig på de här frågorna på grund av sin motkandidat, säger Diana O’Brien. Till viss del har även Trump tvingats att ta i genus- och jämställdhetsfrågorna, fortsätter hon.

– Båda pratar till exempel om behovet av betald föräldraledighet. Det har aldrig tidigare varit en så stor fråga.

Oavsett vem som vinner den 9 november kommer Trumps kampanj att sätta spår i det amerikanska samhället, tror Karen Beckwith.

– Aldrig tidigare har en kandidat sagt sådana här saker om kvinnor eller om utländska medborgare och ledare. Han uppmuntrar antidemokratiska grupper och vi ser ett uppsving för vit makt-rörelsen, säger hon.

Skribent Charlie Olofsson
Bild Huvudbild: Av Krassotkin , Gage Skidmore (Donald Trump), Gage Skidmore (Hillary Clinton), via Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0. Övriga bilder: pressbilder
Relaterat material
visa fler nyheter ›