Henriette Laursen blir ny chef för Kvinfo

2017-04-27 08:10

Danmarks motsvarighet till Nationella sekretariatet för genusforskning, Kvinfo, får nu en ny direktör sedan Nina Groes slutade i november 2016.

Henriette Laursen är utbildad jurist och har varit chef för Aids Foundation och generalsekreterare för danska ungdomsrådet. Hon har också flera förtroendeuppdrag, bland annat som ledamot i styrelsen för danska Institutet för mänskliga rättigheter och i Danska flyktingrådet.

Den nya chefen tillträder i en situation där Danmarks kulturminister har meddelat att Kvinfos forskningsbibliotek ska läggas ned och samlingarna föras över till Det Kgl. Bibliotek. Detta har väckt motstånd och lett till debatt kring Kvinfos uppgifter. Henriette Laursen är medveten om att hon ger sig in i ett omstritt område.

– Jag ser jämställdhet som ett bärande samhällsvärde och kunskap om kön och jämställdhet som en viktig förutsättning för att nå målet om jämställdhet i Danmark och världen. Jag ser därför fram emot att gå i dialog med både anhängare och kritiker av Kvinfo, säger Henriette Laursen i en nyhet på Kvinfos webbplats.

Med sin erfarenhet från Aids Foundation och inte minst från en tid som Hiv/Aids-rådgivare för Danida (Danmarks biståndsmyndighet) i Vietnam har Henriette Laursen en bakgrund som passar in i Kvinfos omfattande internationella arbete. Kvinfo har just vunnit anbudsförfarande från Danmarks utrikesdepartement på ett kontrakt på 25 miljoner danska kronor per år, under fem år, för att fortsätta och utveckla sitt arbete i Mellanöstern och Nordafrika.

Skribent Jimmy Sand
Bild Steen Brogaard
Källa Kvinfo
visa fler nyheter ›