Bild från Almedalen, Visby. På bilden syns en fontän, gräsmatta och hus

Jämställd akademi och maskulinitet i Almedalen

2016-06-22 10:32

Snart är det dags för Almedalsveckan i Visby och Nationella sekretariatet för genusforskning är med och arrangerar flera spännande seminarier.

Hur kan olika aktörer samverka för att uppnå en jämställd akademi utifrån sina uppdrag? Nationella sekretariatet för genusforskning anordnar almedalsseminariet ”Från beslut till förändring – jämställdhetsintegrering av universitet och högskolor” tillsammans med Sveriges universitetslärare och forskare, SULF och Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF. Universitet och högskolor har fått i uppdrag av regeringen att jämställdhetsintegrera sina verksamheter under 2016–2019. Genussekretariatet kommer att stödja lärosätena i det arbetet. På seminariet diskuteras hur akademin kan arbeta för att bidra till de jämställdhetspolitiska målen. Deltar gör bland annat Kerstin Alnebratt, föreståndare för sekretariatet, Göran Blomqvist, vd på Riksbankens jubileumsfond, Sven Stafström, generaldirektör på Vetenskapsrådet och Ingrid Petersson, generaldirektör på Formas.

Vems ansvar är det att förändra mansrollen och hur gör man? Jämställ.nu, som är en samverkanssatsning mellan Nationella sekretariatet för genusforskning, länsstyrelserna, Svenska ESF-rådet, Sveriges Kommuner och Landsting samt Vinnova, kommer att anordna en halv dag i Almedalen: ”Det handlar om manlighet!”. På seminariet diskuteras normer kring mäns sexualitet, mäns våldsutövande och män som ger och får omsorg. Medverkar gör bland annat Åsa Regnér, jämställdhetsminister, Jesper Fundberg, fil.dr. i etnologi och Shahab Ahmadian, projektledare för kampanjen Fatta man.

Från beslut till förändring – jämställdhetsintegrering av universitet och högskolor

Tid: 4 juli 11:45-14:00
Plats:
Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5, sal E22

Läs mer om seminariet på Region Gotlands webbplats

Det handlar om manlighet

Tid: 5 juli 13:00-18:00
Plats: Teaterskeppet, Visby hamn

Läs mer om seminariet på Jämställ.nu:s webbplats

Skribent Anneli Tillberg
Relaterat material
visa fler nyheter ›