8 finklädda kvinnor på 30alet

Nytt från Norden

2017-02-15 14:59

Det händer saker i Norden! Här kommer tre nyheter från våra grannländer Finland, Norge och Danmark.

I Danmark har Kvinfo – kunskaps- och utvecklingscenter för jämställdhet och mångfald, samarbetat med Women and memory forum i Kairo i ett projekt kring den egyptiska feministiska pionjären Hawa Idris och Egyptisk kvinnohistoria. Projektet har nu resulterat i både en bok och en utställning. Läs mer om projektet här.

I Finland har Minna – centret för jämställdhetsinformation lanserat en ordlista som sammanställer begrepp och definitioner inom området kön och jämställdhet. I ordlistan ingår begrepp som används inom lagstiftning, forskning, den offentliga debatten och inom jämställdhetsarbete. Gå direkt till ordlistan här.

I Norge har Kilden, som är ett informationscenter för könsforskning, startat en ny podcast: ”Kjønnsavdelningen” om kön och jämställdhet i samarbete med Agenda Magasin. Podcasten har premiär den 8 mars 2017 och du hittar mer information om den här.

Skribent Maja Lundqvist
Bild Bilden visar en samling egyptiska feminister, 1937.
Källa Bilden är hämtad från utställningen om Hawa Idris. Den delas med tillåtelse av Huda Sharawis barnbarn Sania Sharaw. Huda Sharawi och Hawa Idris var kusiner.
visa fler nyheter ›