Nytt lexikon lyfter fram svenska kvinnor

2018-03-08 10:50

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (SKBL) lyfter fram kvinnor vars insatser har fått betydelse för det svenska samhället. Vid lanseringen den 8 mars 2018 omfattades lexikonet av 1000 kvinnor.

Nästan 400 experter har bidragit till projektet, som har pågått under drygt två år och letts av en forskargrupp vid Göteborgs universitet.

Databasen består av tusen artiklar om kvinnor som på något sätt har gjort betydande insatser i det svenska samhället, från medeltiden fram till i dag. Många av kvinnorna som presenteras är pionjärer inom sitt område, exempelvis första kvinnliga läkaren och prästen.

Arbetet med lexikonet, som beskrivs som en motvikt till alla uppslagsverk i historien som har framhållit män, tar inte slut i och med lanseringen.

– Vi kommer att arbeta vidare och lägga in ytterligare tusen kvinnor de närmaste åren. Sedan får förmodligen andra ta över. Det finns hur mycket som helst att göra, säger Lisbeth Larsson, en av projektledarna.

Från och med 8 mars 2018 går det att söka i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, som är fritt tillgängligt på svenska och engelska.

Läs hela pressmeddelandet från Göteborgs universitet

Relaterat material
visa fler nyheter ›