Röda bönor väckte jubel

2002-05-04 14:40

De har inte spelat tillsammans på 21 år. Men på Internationella kvinnodagen - när utställningen Kärlek, makt och systerskap invigdes - spelade 70-talsbandet Röda bönor. Utställningen invigdes av jämställdhetsminister Margareta Winberg på Arbetets museum i Norrköping.

Utställningen Kärlek, makt och systerskap har kommit till på initiativ av Nationella sekretariatet för genusforskning, Arbetets museum och Kvinnohistoriska samlingarna vid Göteborgs universitetsbibliotek.

På invigningen talade också Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap, om sin tid i Grupp 8.

– Jag fann en frizon där jag kunde tänka fritt och som inte var präglat av manliga värderingar.

Hon tog fram exempel ur Grupp 8:as handlingsplan och påpekade att en del av kraven delvis är genomförda. Men när det gäller kampen mot sexuell exploatering av kvinnor och pornografi var Ebba Witt-Brattström negativ.

– På dessa områden har vi knappt börjat. Men det är de frågorna som unga feminister driver i dag.

Även jämställdhetsminister Margareta Winberg konstaterade att många av de frågor som kvinnorörelsen drev på 1970-talet nu är genomförda. Det gäller sådant som vi i dag betraktar som självklart: föräldraförsäkring, barnomsorg, abortlagstiftning och jämställdhetslag. Men ändå återstår mycket för att uppnå verklig jämställdhet, sa Margareta Winberg.

– Fortfarande är jämställdhet en fråga för kvinnor och män. Vi vill ha med männen, annars når vi inte jämställdhet. Men vi kvinnor måste ännu gå före.

Vid invigningen talade också LO:s ordförande Wanja-Lundby Wedin, TCO:s ordförande Sture Nordh samt Anders Lindh och Ann-Kristin Carlström från Arbetets museum.

Efter vernissagen spelade 70-talsbandet Röda bönor, som inte har spelat tillsammans på 21 år. Med tanken på jublet från publiken när klassiker från 70-talet spelades borde Röda bönor kunna åka ut på en comebackturné om de vill.

Turid Lundqvist, som var populär i kvinnorörelsen på 70-talet, spelade också på festen liksom Frida Selander från Umeå. Bandet Strula med Siri visade att den feministiska musiken fortfarande är aktuell på 2000-talet.

Utställningen visas på Arbetets museum i Norrköping till den 30 november. Våren 2003 visas utställningen på Göteborgs stadsmuseum. Den går sedan vidare till Kulturen i Lund under hösten 2003 och Stockholms stadsmuseum under våren 2004.

Skribent Bosse Parbring
Källa Artikeln kommer från Genus 2/02.
visa fler nyheter ›