Sekretariatet under g16: Forskningspolitik, motståndsstrategier och begrepp

2016-11-21 09:02

Sveriges största genusforskningskonferens, g16, samlar i veckan nära 400 forskare, studenter, aktivister och praktiker. Genus.se pratar om Nationella sekretariatet för genusforsknings medverkan med Kajsa Widegren, forskningssamordnare och verksamhetsledare.

Den 23-25 november går konferensen g16, med temat ”Gränser, mobilitet och mobilisering”, av stapeln i Linköping. Nationella sekretariatet för genusforskning anordnar i år konferensen i samverkan med Tema Genus vid Linköpings universitet.

Kajsa Widegren är forskningssamordnare på Nationella sekretariatet för genusforskning och har varit ansvarig för arbetet med g16 på sekretariatet.

– Det är otroligt roligt att så många kommer! Det känns som att g-konferenserna har blivit ett viktigt inslag både för genusforskningsfältet men också för aktivister och organisationer utanför akademin, säger hon.

Sekretariatet kommer att anordna flera seminarier under konferensen. Under 10 saker du behöver veta om forskningspolitik och den nya forskningspropositionen diskuterar Mats Benner, professor vid Lunds universitet, Kerstin Alnebratt, föreståndare på sekretariatet, Fredrik Bondestam, forskningssamordnare på sekretariatet forskningspolitiska frågor av vikt för genusforskningsfältet, till exempel peer-review, jämställdhet i akademin, new public management och samverkan.

– Mycket fokus kommer så klart att ligga på den nya forskningspropositionen, vad vi kan vänta oss av den och vad den kommer att betyda. Vi hoppas att panelen ska kunna vara ett startskott för fler forskningspolitiska diskussioner runt om på lärosätena. Vi vill ju att genusforskare ska vara inblandade i strategiska samtal om forskningspolitik på alla nivåer. Det handlar ju om genusforskares arbetsvillkor: vilka strukturer det är som påverkar och möjliggör deras arbete, både när det kommer till forskning och undervisning, säger Kajsa Widegren, som kommer att moderera samtalet.

Under sessionen Forskningens och undervisningens villkor kommer Kajsa Widegren och Louise Grip, projektsamordnare på sekretariatet, att hålla paper-presentationen En feministisk-kritisk forskningspolitik?. Det är en presentation som utgår från den turné som sekretariatet gjorde förra året i de genusvetenskapliga miljöerna.

– Ett fokus handlar om exempel på hur genusvetenskapliga miljöer gör motstånd mot kommersialiseringen av akademin, där bara en viss typ av publikationer räknas. Man kan säga att vi kommer att presentera en del nedslag i motståndsstrategier: sätt att på lärosätesnivå utmana den akademiska ordningen. Vi tror att det är viktigt att de olika miljöerna får syn på varandras sätt att hantera den nuvarande situationen i akademin. Även om de olika genusvetenskapliga miljöerna ser olika ut, finns det gemensamma drag och det finns utvecklade strategier som kan användas av varandra.

På g16 kommer också sekretariatets nypublicerade skrift En introduktion till genusvetenskapliga begrepp att presenteras på seminariet Genusvetenskapliga begrepp på resande fot. Anna Lundberg, Linköpings universitet och Ann Werner, Södertörns högskola är redaktörer för skriften och kommer att diskutera frågor som ”vad innebär det att skriva lättillgängligt om genusvetenskap?” och ”hur ser relationen ut mellan akademiskt språk och makt”?  tillsammans med Anna Adeniji, Linnéuniversitet, Annelie Bränström-Öhman, Umeå universitet, Ulrika Dahl, Uppsala universitet, Amund Hoffart, Örebro universitet och Nina Lykke, Linköping universitet.

Vad ser du själv mest fram emot under g16?

– Jag ser fram emot att få höra om samisk feminism och aktivism, särskilt i relation till miljöfrågor. Här tror jag det finns mycket att lära, för genusforskare men också en bredare allmänhet. På g16 tas detta upp i en keynote som är öppen för alla, men också i enskilda forskarpresentationer. Programmet visar dessutom att det är en otrolig bredd i inriktningar och perspektiv i genusforskningsfältet. Det är inte alltid man får möjlighet att erfara det!

Skribent Anneli Tillberg
Bild Anneli Tillberg
Relaterat material

g16

Konferensen g16 - Gränser, mobilitet och mobilisering, går av stapeln 23-25 november 2016 i samarbete med Tema Genus, Linköpings universitet.

g16 ›

Bild på entrén till Linköping-Konsert-och-Kongress. I förgrunden syns flaggstänger med USA:s, Danmarks och Finlands flagga.
visa fler nyheter ›