Selma Lagerlöf 150 år

2008-06-19 15:18

I år är det 150 år sedan Selma Lagerlöf föddes. Detta kommer att firas på många ställen runt om i landet. Selma Lagerlöf uppmärksammas också i det senaste numret av tidningen Genus.

I det senaste numret av Genus, nummer 2/08, lyfts Selma Lagerlöf fram som förebild. Eva Borgström, forskningshandläggare på Nationella sekretariatet för genusforskning, har skrivit en exposé över Selmas liv och betydelse. Följ länken till höger för mer information.

Nedan följer några exempel på utställningar och arrangemang om Selma Lagerlöf. Följ länken under Relaterade externa länkar för att se det fullständiga kalendariet.

Selma Lagerlöf 1858-2008…

Plats: Kungliga biblioteket, Stockholm.
Tema: Det litterära arvet efter Selma Lagerlöf i form av anteckningar, manuskript och brev är en guldgruva för dem som är intresserade av detta unika författarskap.

Selma Lagerlöf

Plats: Dalarnas museum, Stigaregatan 2-4, Falun.
Tema: År 1897 flyttade Selma Lagerlöf från Landskrona till sin syster Gerda i Falun, där hon skrev En herrgårdssägen, Kristuslegender, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige och Tösen från Stormyrtorpet. Huset på Villavägen 34-36 revs för många år sedan, men hennes bibliotek finns på Dalarnas museum.

Kära Selma

Plats: Landskrona museum, Kasernplan, Landskrona.
Tema: Selma Lagerlöf arbetade som lärarinna i Landskrona och utställningen visar exempel på hennes brevväxling med väninnor som Anna Oom, lärarinna på Flickskolan, och Elise Malmros, kamrer vid Rönneberga Sparbank. Selma Lagerlöf flyttade från staden 1897.

Selma Lagerlöf och alla dessa brev

Plats: Postmuseum, Lilla Nygatan 6, Stockholm.
Tema: Selma Lagerlöf var en flitig brevskrivare. Hon brevväxlade med många av samtidens mest kända personer, exempelvis Karl-Otto Bonnier, Verner von Heidenstam, Ellen Key, Carl Larsson, Thomas Mann och Elin Wägner. Selma Lagerlöf skickade också många brev till familjen i Falun samt till Sophie Elkan och Valborg Olander.

Selma Lagerlöf – ett levande författarskap

Plats: Mårbacka Minnesgård, Sunne.
Program: guidad visning varje timme.

visa fler nyheter ›