Signerat från USA: Aborträtten vattendelare i valet

2016-11-08 12:01

USA går till val och hela världen verkar hålla andan. Kerstin Alnebratt, föreståndare för Nationella sekretariatet för genusforskning, befinner sig på plats och skriver från Denver, Colorado om sina intryck av ett val där sexism och rasism står i fokus.

Nyhet 

”Han är en avskyvärd kille, men jag skulle aldrig kunna rösta på henne. Hon är korrupt och i 95 procent av alla frågor tycker jag tvärtemot vad hon tycker”.

Han heter Greg Brophy och är republikansk politiker från östra Colorado. En farmare som odlar majs på prärien. Efter att ha tillbringat snart en vecka här och följt kampanjen på plats, är det inte utan obehag jag går till mötet med Mr Brophy. Tonen och stämningen i valet, inte minst i media och inte bara i alla de extremt negativa reklaminslagen, är på en nivå som är svår att hantera.

Här i Denver har egentligen alla jag träffat varit demokrater, vare sig det gäller miljögrupper, hbtq-grupper, latino-organisationer och ”Moms demand action”, som jobbar för hårdare vapenlagar. Alla tillhör den demoratiska koalitionen, är engagerade, organiserade och lätta att förstå sig på. Deras oro är ofta samma som min vare sig det gäller klimathotet eller rasism. Men har man åkt hit för att försöka förstå vad som pågår räcker det ju inte med att bara träffa ena sidan.

Greg Brophy visar sig vara en resonabel, lite lågmäld man som försöker få oss att fatta hur han kan stödja Trump trots att han inte på något sätt gillar honom. Och trots att han är djupt bekymrad över vad som händer med hans parti, med det politiska klimatet och med landet.

”Men med honom får jag igenom 60 procent av vad jag tycker, med henne högst fem procent. Hon är pro-choice…”

Det är svårt att förstå det här valet eller amerikansk politik utan att tala om kön, ursprung och hudfärg. Och då tänker jag inte främst på Trumps sexistiska och rasistiska uttalanden. Framförallt tänker jag på den enorma uppdelning av väljarkåren vi ser. Kvinnor, latinamerikaner, afroamerikaner och högutbildade är demokraternas kärntrupper. Det är inget nytt och det förfaller ha accentuerats i årets kampanj. Om bara vita män hade fått rösta hade det här valet liksom andra val varit klart för längesedan.

Innan mötet med republikanen träffar jag Jennie Peek-Dunstone från ”Colorado Blue Flower Foundation”. Hennes organisation jobbar för att hitta och finansiera kvinnliga kandidater för olika uppdrag i delstaten. För att någon ska få stöd krävs att man uppfyller tre krav. Man ska vara demokrat, kvinna och pro-choice. Aborträtten igen, fast i motsatt riktning än för Brophy.

Aborträtten är en vattendelare som också avspeglar hur man ser på en mängd andra frågor. Men också en fråga där det går att göra inbrytningar för demokraterna. Enligt Jennie Peek-Dunstone och andra feminister jag träffar, är synen på den frågan annorlunda bland unga människor. Och republikanska högutbildade kvinnor är en grupp som demokraterna ibland lyckas vinna över med anti-sexistiska budskap.

Oavsett hur det går i valet är det svårt att tänka på någon som en vinnare. Motsättningarna och misstron kommer att bestå. Det jag tar med hem från min semester är det som är svårt att se från andra sidan Atlanten – och det är alla de olika organisationer jag mött som jobbar med konkreta sakfrågor.

Till skillnad från medierapporteringen, som mest handlar om det politiska spelet, personangrepp och mer eller mindre trovärdiga väljarundersökningar, så har de valmöten jag varit på faktiskt handlat om sakfrågor. Vare sig det är Bill Clinton, Bernie Sanders eller Morgan Caroll, som kandiderar till representanthuset för Colorado: när de håller möten är det fokus på sakfrågorna.

Det har gjort mig förvånad men också inspirerad. För om det är någonstans politiken behöver vara, så är det i det konkreta. I det som bekymrar folk, med lösningar som går att genomföra och som gör att skillnaderna och misstron mellan olika grupper i det amerikanska samhället minskar. Men dit är det långt och först ska USA rösta efter den längsta och mest konfliktfyllda kampanj som någon överhuvudtaget kan minnas.

Och även om ingen kommer att vara en vinnare fullt ut, oavsett hur det går så kommer en hel värld att vara förlorare om Trump vinner. Imorgon vet vi.

Kerstin Alnebratt
Kerstin Alnebratt är föreståndare för Nationella sekretariatet för genusforskning. Hon är just nu på semester i USA för att bevaka och följa det amerikanska valet. På bilden syns Kerstin Alnebratt (th) tillsammans med Jennie Peek-Dunham.
visa fler nyheter ›