Hängmatta i en trädgård med en bok.

Sommarens boktips

2016-07-08 11:24

Nu stänger Nationella sekretariatet för genusforskning ner sin aktivitet för sommaren! Men hav förtröstan: vår personal tipsar här om sina egna feministiska favoriter inför soliga dagar i hängmattan eller regniga dagar i soffan.

Nyhet 

Kerstin tipsar: Feminism som byråkrati – Kerstin Alnebratt och Malin Rönnblom

Kerstin AlnebrattVarför inte passa på att läsa min och Malin Rönnbloms bok om svensk jämställdhetspolitik?! I Feminism som byråkrati undersöker vi hur det kan komma sig att jämställdhetspolitiken inte verkar fungera. I över tjugo år har jämställdhetsintegrering varit den överordnade stratgin – och ändå är arbetet fortfarande inne i ett uppstartsskede. Och detta trots att ”alla” i princip är överens. Vi ställer frågor om vad nya former för styrning betyder för möjligheten att politisera frågor om kön. För egentligen handlar inte boken om jämställdhet utan om politikens (o)förmåga att åstadkomma samhällsförändring. Låter det för tråkigt som sommarläsning? Vi tycker att det är sjukt intressant! Och många som läst säger faktiskt att boken är både lättläst och spännande. Jag tänker att det åtminstone gäller för dem som är det minsta intresserade av könade villkor, new public management och makt.

Kerstin Alnebratt, föreståndare

Deepati tipsar: Hon är arg: ett vittnesmål om transnationell adoption – Maja Lee Langvald och Palimpsest – Lisa Wool-Rim Sjöblom

Deepati ForsbergTycker alla borde läsa dessa böcker för att få en inblick i vilka konsekvenser transnationell adoption kan ha på såväl individ- som samhällsnivå. Transnationell adoption tenderar att skildras oproblematiserat och oftast av adoptanter eller personer utan egen erfarenhet av adoption. Dessa böcker är däremot skrivna av adopterade själva och synliggör komplexiteter kopplat bland annat till makt, rasism, privilegier och motsägesfullhet. Böckerna erbjuder några kritiska röster som jag tycker behövs i samtalet och som alla bör känna till.

Deepati Forsberg, projektsamordnare på JIM (Jämställdhet i myndigheter)

Fredrik tipsar: L’Opoponax – Monique Wittig

Fredrik BondestamEn rasande uppgörelse med patriarkal ordning klädd i tre katolska flickors övergång från lek till allvar. Stram, formalistisk 1960-prosa som skälver av vrede i varje stavelse. Wittigs romandebut, långt innan hennes poetiska och feministiska-teoretiska bidrag når akademin, är en i lika delar mästerlig uppväxtskildring ur ett barnperspektiv och ett stycke glödande språkspel. Opoponax är ett förtida svar på Kristevas rop efter en poetisk revolution. Läs och förgås!

Fredrik Bondestam, forskningssamordnare

Mikael tipsar: Kunzelmann & Kunzelmann – Carl-Johan Vallgren

Mikael Öhman AlménI denna 534 sidor långa uppgörelse med vår samtid får vi följa far och son Kunzelmann på deras svindlande resa genom livet från andra världskriget till idag. Boken ställer frågor om vad som är falskt och äkta samtidigt som den smädar vår tids lättja, frosseri och allmänt ohållbara leverne. Det är hutlöst roligt! Som pikant bonus innehåller boken en till litteratur förtäckt 7,5 poängs högskolekurs i queerteori.

Mikael Öhman Almén, projektsamordnare på JIM (Jämställdhet i myndigheter)

Kajsa tipsar: Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie

Kajsa WidengrenAmericanah av den nigeriska författaren Chimamanda Ngozi Adichie prickar exakt in mötesplatsen mellan njutbar romanupplevelse och rasande angelägen nutidsskildring. Jag lär mig så mycket av att läsa den här boken: om relationen mellan historiens strukturella och opersonliga krafter och människorna som försöker förhålla sig till de godtycken som formar deras liv. Ifemelu flyttar från Nigeria till USA på studentvisum och genom slumpvis möten med det privilegierade vita samhället där, ges hon möjlighet till arbete och trygg framtid. Hennes ungdomskärlek Obinze försöker överleva utan uppehållstillstånd i London och ser handlingsförlamat på när allt tas ifrån honom: hans förhoppningar, identitet och namn. När de möts igen i Nigeria har de båda blivit andra personer och ändå fortfarande samma.

Kajsa Widegren, forskningssamordnare

Jimmy tipsar: I fallinjen: En essä om prekärfeminism – Ann-Marie Ljungberg

Jimmy Sand

Göteborgsförfattaren Ann-Marie Ljungbergs bok är en essä i ordets bästa bemärkelse: Såväl bildande som personlig, på ett sätt som går in i själen. Den är parallellt en skildring av författarens egen erfarenhet av en förening för ensamstående föräldrar, en dialog med Victoria Farelds läsning av filosofen Charles Taylor (som handlar om relationerna mellan identitet och samhörighet), samt en diskussion om den politiska frågan om föräldraförsäkringen. Läsningen av det sistnämnda utmanade mig, då det var ett ifrågasättande av en ”självklar” jämställdhetsfråga utifrån infallsvinkeln hos en grupp med särskilt prekära livsvillkor: Ensamstående mödrar.

Jimmy Sand, kommunikatör på genus.se

Anneli tipsar: Stjärnans ögonblick – Clarice Lispector

Anneli TillbergMacabéa, hjältinnan i brasilianska Clarice Lispectors suggestiva och märkliga metaroman, kommer från de fattigaste delarna av Brasilien. Hon har egentligen fått sparken från sitt jobb som maskinskriverska, men chefen låter henne stanna kvar eftersom han tycker synd om henne. Hennes utseende är så intetsägande att ingen kan beskriva hur hon ser ut. Hon är självutplånande på gränsen till vad en som läsare orkar med.

Åtminstone är det så den fiktive manlige författaren ”Rodrigo S.M” vill framställa sin huvudperson, som kommit till efter att han passerat en ung kvinna med undergångsfylld blick på en gata i Rio och fritt börjat fantisera. Poetisk, gåtfull och magisk, blev detta Clarice Lispectors sista roman, som hon skrev på sin dödsbädd. Om ensamhet, döden, klass och kön. Och om den pompösa manliga författarblicken. Rekommenderas varmt, särskilt till manliga genier av typen Lars von Trier och Fjodor Dostojevskij.

Anneli Tillberg, kommunikatör på genus.se

Johanna tipsar: Bitterfittan – Maria Sveland

Johanna LindrosJag vill tipsa om den för att det är boken som på riktigt öppnade mina ögon för ojämställdheten. Sveland satte ord på saker som skavt hela livet, men som jag inte alls kopplat till strukturer och stereotypa könsroller innan. Stundtals är den lite rolig, men mest var det faktiskt en ganska smärtsam upplevelse för mig. Men otroligt viktig! Nu har jag mer eller mindre tvingat alla jag känner att läsa boken och för mig är det en feministisk klassiker – och jag tror inte att jag är ensam om att beskriva boken som det där som på riktigt fäste genusglasögonen på näsan en gång i tiden.

Johanna Lindros, Kommunikatör på Jämställ.nu

Maria tipsar: The Secret History of Wonder Woman – Jill Lepore

Maria GrönroosVet du vad den första kvinnliga superhjälten, uppfinnandet av lögndetektorer och den amerikanska rösträttskampen har gemensamt?   William Moulton Marston. Han skapade superkvinnan och påverkades tidigt av bl.a. suffragetten Emmeline Pankhurst. Preventivmedelskämpen Margaret Sanger var en del av hans utvidgade familj som kan beskrivas som högst okonventionell. Historikern Jill Lepore hävdar att superhjältinnan är den felande länken mellan den tidiga rösträttskampen i början av 1900-talet och feminismens trubbel hundra år senare. Läs boken och få USA:s feministiska historia under 1900-talets första hälft på köpet!

Maria Grönroos, biträdande föreståndare

Maja tipsar: Dykes to Watch Out For – Alison Bechdel

Maja LundqvistI denna samlingsvolym ryms nästan hela Alison Bechdels prisade queera serie Dykes to Watch Out For som i 25 år (1983-2008) publicerades i hbtq-tidsskrifter i USA och på webben. I DTWOF får vi lära känna ett stort antal karaktärer (de flesta lesbiska) och med humor och syrlighet följa dem genom livet, kärleken och politiken. Läsningen erbjuder förutom underhållning, en historieskrivning av prideparader, proteströrelser, den amerikanska lesbiska kulturen, det politiska livet och diskussioner om det dagliga livets utmaningar och förtjusning.

Maja Lundqvist, kommunikatör på genus.se

visa fler nyheter ›