Binärt/linjärt kön

Uttrycket binär könsuppfattning brukar användas om tanken att det finns två kön, varken mer eller mindre. Binärt (bi=2) är något som kan anta ett av två värden, ofta betecknade 0 och 1 eller udda-jämnt. Ett exempel är näst sista siffran i det svenska personnumret, där udda står för det juridiska könet man och jämnt för det juridiska könet kvinna. Synen på kön som binärt definierar transpersoner som avvikare, enligt den så kallade tvåkönsnormen (se även andrafiering). En binär könsuppfattning är också en förutsättning för heteronormen, det vill säga antagandet om att heterosexualitet – att kvinnor ska begära män, enbart män, och vice versa – är naturlig och omfattar alla (se även heteronormativitet).

Linjärt kön handlar om uppfattningen att en persons kropp, personnummer, könsidentitet, pronomen, namn, könsuttryck och reproduktiva organ alltid är entydigt maskulina eller feminina och stabila livet ut. Linjärt är någonting som följer en linje. Den som följer idealet om linjärt kön kan kallas cisperson. Om du är en cisperson har du en rad privilegier som kan handla om att inte få frågor om ditt könsorgan, att kunna använda offentliga toaletter och badhus utan rädsla att bli utsatt för kränkningar och våld, eller att kunna hämta ut postpaket eller medicin utan att personen bakom disken ifrågasätter ditt kön eller att du är den du utger dig för att vara. Begreppet linjärt kön är ett sätt att försöka beskriva en syn på kön som gör att det som inte ryms inom normen, ”rättar sig i ledet”, görs till problem (se även norm/normkritik).

 

Relaterat material

Könsuppdelning av skolidrotten

I den här artikeln intervjuar genus.se forskare och praktiker om uppdelning av idrottsundervisning - liksom av omklädningsrum till badhus och gym - utifrån en binär könsuppfattning.

Könsuppdelning av skolidrotten ›

Omklädningsrum med ett fåtal kvarlämnade kläder

Sugen på mer?

Läs den femte och senaste skriften ”En introduktion till genusvetenskapliga begrepp” i En skriftserie om genusvetenskap. Här hittar du mer fördjupande texter om ord och begrepp centrala för genusvetenskapens teoretiska och metodologiska bidrag.

Läs skriften här ›