Till startsida
Webbkarta
Starta eller stoppa snurran

Vi arbetar med att öka genomslaget för forskning och kunskap om genus och jämställdhet inom akademin och i samhället som helhet.

Strukturell orättvisa accepteras inom fotbollen

[2015-05-27] I början på juni drar fotbolls-VM för damer igång i Kanada. Men trots att damfotbollen är inne i en guldålder får kvinnliga fotbollsspelare mindre resurser och högst en femtedel i lön av vad en manlig spelare får. Den svenska idrottsrörelsen bygger fortfarande på traditionellt maskulina normer, menar flera genusforskare.

– Det finns en strukturell orättvisa i fotbollen, men på Svenska Fotbollsförbundet förstår man nästan inte ens vad jämställdhet är. I samhället i stort har många i alla fall lärt sig att säga rätt saker, men chefer och ledare inom svensk fotboll verkar inte ens ha gjort det. Här har samhället helt sprungit ifrån fotbollen, säger forskaren Eva Olofsson.

Strukturell orättvisa accepteras inom fotbollen

Kritik mot våldsregeln - kriterierna måste bort

[2015-05-20] Tvåårsregeln slår hårt mot kvinnor som kommit till Sverige för att gifta sig och drabbas av våld i nära relationer. Till vilket pris? Vare sig forskare eller praktiker hittar underlag på att regeln verkligen uppfyller sitt syfte: att stoppa skenäktenskap.

Stark kritik mot våldsregeln - kriterierna måste bort

Sök på Gender!

Tre unika nordiska portaler ger dig lediga jobb, finansiering och arrangemang. Med hjälp av de åtta parter som ingår i samarbetet får du en bred bevakning av de nordiska länderna

Sök på gender i Nordens alla länder

Jämställ.nu

Tillsammans med flera andra aktörer driver vi den nationella resursen för jämställdhet, Jämställ.nu.

JiM

Vi erbjuder stöd till 41 myndigheter som har fått i uppdrag att arbeta med jämställdhetsintegrering.

nikk.no

På uppdrag av Nordiska ministerrådet samlar vi in och förmedlar kunskap om jämställdhet i Norden.

GIG

GIG är en resurs för forskare på Göteborgs universitet placerat vid sekretariatet.