Porträtt, arkiv 2007

Porträtt: ”Glädjen finns i studenternas uppvaknande”

2007-12-06 10:17

Nyhet 

Elisabeth Samuelsson har alltid dragits till den politiska rörelsen. Det är något med dynamiken, drivkraften och viljan till förändring där som lockar. Sedan år 1993 finns hon mitt i smeten i en sådan rörelse vid Forum för genusvetenskap och jämställdhet på Linköpings universitet.

Läs Porträtt: ”Glädjen finns i studenternas uppvaknande” ›

Porträtt: Tiden är inne för djuren i kulturen

2007-09-18 16:02

Nyhet 

När jag träffar Måns Andersson är han på väg till Statens ljud- och bildarkiv, på jakt efter naturfilmer. Tillsammans med medieforskaren Hillevi Ganetz går han igenom allt inom genren som sänts i SVT från 1959 och framåt. – Vi tittar på vilka värderingar om honor, hannar, olika raser och exotiska kontinenter som kommer till uttryck när vi använt djur för att dramatisera våra egna föreställningar.

Läs Porträtt: Tiden är inne för djuren i kulturen ›

Porträtt: En respektabel kvinna

2007-05-28 13:25

Nyhet 

Beverly Skeggs, professor i sociologi från Goldsmiths vid Londons universitet, med rötter i engelsk arbetarstad, lyfter fram klassperspektivet i genusforskningen. Nu gästar hon Centrum för genusstudier vid Stockholms universitet och forskar om hur klass återskapas i teves dokusåpor.

Läs Porträtt: En respektabel kvinna ›

Porträtt: Stadsplaneringen påverkar rädslans geografi

2007-02-25 13:46

Nyhet 

Alla upplever världen och verkligheten genom sin egen, fysiska, kropp. Men i forskningen om det offentliga rummet är den ofta egendomligt frånvarande, också i genusvetenskapliga sammanhang. För urbanforskaren Carina Listerborn, som undersöker sambandet mellan kön, makt och rum, är den däremot central.

Läs Porträtt: Stadsplaneringen påverkar rädslans geografi ›