Biblioteket hos danska Kvinfo hotas av nedläggning

2017-03-23 13:43

Måndagen den 20 mars beslutade den danska kulturministern att lägga ned biblioteksfunktionen hos Kvinfo, Danmarks motsvarighet till Nationella sekretariatet för genusforskning, och föra över samlingarna till Det Kgl. Bibliotek.

I ett uttalande på kvinfo.dk säger Kvinfos styrelse bland annat:

– Kvinfos bibliotek är inte enbart en samling böcker och tidskrifter. Det är i minst lika hög grad de engagerade medarbetare, som har en djup och ingående kännedom om den kunskap som finns om jämställdhet, både i de egna samlingarna och på andra håll i världen. Det går inte att avlägsna biblioteksfunktionen utan att försvaga funktionen som kunskapscentrum för jämställdhet, och därmed Kvinfos arbete för jämställdhet i Danmark.

I nordiska sammanhang har det danska kunskapscentret Kvinfo varit en märkbar och viktig källa till kunskapsbaserad jämställdhetspolitik. Nationella sekretariatet för genusforskning fruktar att beslutet om att lägga ned Kvinfos bibliotek kommer att få konsekvenser inte bara för Danmark, utan även för det nordiska samarbetet. Norden är i behov av oberoende kunskapsförmedling, också på jämställdhetsfältet.

På Facebook finns evenemanget Bevar Kvinfo, som syftar till att samla stöd för att Kvinfos bibliotek ska finnas kvar. En namninsamling har startats för att samla stöd från nordiska forskningsmiljöer.

Skribent Jimmy Sand
Bild Niels Bak Henriksen / Kvinfo
visa fler nyheter ›