två brinnande ljus mot svart bakgrund

Transgender Day of Remembrance

2017-11-20 13:36

Idag, den 20 november, är det Transgender Day of Remembrance. En dag tillägnad minnet av alla transpersoner som mördats under året, och för att uppmärksamma det pågående hotet och våldet som transpersoner lever under som en följd av transfobiskt hat. Transgender Day of Remembrance hölls första gången år 1999 till minnet av Rita Hester som blev mördad och brukar innefatta en uppläsning av namnen på alla de transpersoner som mördats runt om i världen det senaste året. Även ljuscermonier, manifestationer, konstverk eller andra aktiviteter används för att uppmärksamma frågan och hedra minnet av offren.

Ett sätt att uppmärksamma transpersoners levnadsvillkor i Sverige idag är att läsa RFSL:s rapport ”In society I don’t exist, so it’s impossible to be who I am.” – Trans people’s health and experiences of healthcare in Sweden” som släppts idag, 20 november 2017. I rapporten återges de svenska resultaten av Transgender Europes enkätstudie där 472 svenska transpersoner har svarat på frågor om sin hälsa och sina erfarenheter av vården. Studien tyder på att transpersoner överlag mår sämre än den generella befolkningen och att ickebinära transpersoner mår sämst jämfört med transpersoner med andra könsidentiteter. Så många som 9,7 % av alla som svarat på enkäten säger att man har försökt ta sitt liv senaste året, och 54 % berättar att man under det senaste året har haft allvarliga funderingar på att ta sitt eget liv.

-Det är så viktigt att barn- och ungdomspsykiatrin och övrig psykiatri får kunskaper om transpersoners livsvillkor. Man ska inte behöva oroa sig för dåligt bemötande när man söker hjälp för livshotande tillstånd såsom självmordsförsök, säger Emelie Mire Åsell i RFSL:s pressmeddelande.

Relaterat material
visa fler nyheter ›